РЕКЕ, НЕБО И ВАЗДУХ ПРИПАДАЈУ СВИМА: Светски дан заштите животне средине обележен низом активности

С. В.

05. 06. 2021. у 20:06

ОВО ће бити година улагања у екологију и решавања деценијских проблема у овој области, рекла је јуче, поводом Светског дана заштите животне средине, министарка Ирена Вујовић. Она је нагласила да је циљ државе да у наредном периоду уклони сав годинама нагомилаван отпад.

РЕКЕ, НЕБО И ВАЗДУХ ПРИПАДАЈУ СВИМА: Светски дан заштите животне средине обележен низом активности

Обележавање Дана заштите животне средине у центру Београда / Фото Танјуг

Заштита животне средине није локално питање и све земље су у обавези да заједно решавају проблеме у тој области јер реке, небо и ваздух припадају свима. Ово је изјавила подсекретарка Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Војводине Бранкица Табак. Она је додала да се еколошки проблеми у Србији решавају кроз активности отклањања отпада, инвестирање у фабрике пијаћих вода и прелазак на незагађујуће енергенте.

- Конкретно се решавају питања загађења, гашење котларница на мазут и прелазак на незагађујуће енергенте, финансирање пројектно-техничке документације, као и изградње пречистача отпадних вода, инвестирање у фабрике пијаћих вода - рекла је Табакова.

Кроз апликацију коју су развили Министарство заштите животне средине, Агенција за заштиту животне средине и УНДП, грађани Србије су за две недеље поднели око 2.300 пријава дивљих депонија. Помоћница министра за заштиту животне средине Сандра Јокић каже да Влада покушава да помогне локалним самоуправама да се дивље депоније очисте, те да се нађе начин да се опет не стварају.

- Из кредитног финансирања изградићемо одређене регионалне центре где ћемо управљати отпадом онако како се захтева од нас, не само због ЕУ, већ и због нас самих - навела је Јокић на јучерашњем обележавању у београдској Кнез Михаиловој улици.

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у Привредној комори Србије Михајло Весовић истиче да не постоји важнија тема за грађане и државу од заштите животне средине:

- Није довољно да се само појединачно ангажују грађани, држава и привреда. Ово је једна тема око које треба да се ујединимо сви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)