КОРОНА ВИРУС ГАСИ САМ СЕБЕ: Докторка Глигић оптимистична, открива која вакцина најбоље штити од мутација

Novosti online

04. 06. 2021. у 10:24 >> 10:26

ВИРУСОЛОГ у пензији др Ана Глигић сматра да вирус мутацијама полако гаси сам себе и открива која вакцина најбоље штити од разних сојева.

КОРОНА ВИРУС ГАСИ САМ СЕБЕ: Докторка Глигић оптимистична, открива која вакцина најбоље штити од мутација

Фото: Принтсцреен/ТВ Прва

До сада је откривено неколико мутација корона вируса, до којих се у последње време највише говори о индијском соју, такозваном двоструком мутанту, који је регистрован и у Мађарској и у Хрватској.

Зашто има толико мутација и треба ли због тога да се плашимо, на ТВ Прва је говорила вирусолог др Ана Глигић.

- То је нормално за РНК вирусе, познате су те силне мутације. Оне су у ствари жестока борба вируса за одржавање на човеку. Он је дошао из природе и покушава да се адаптира и остане ту. Међутим, све те мутације ће наићи на препреку код вакцинисаних јер све короне које имамо имају нешто заједничко, неко стабло. Доскочићемо им вакцинама. Све вакцине које до сада имамо у употреби су ефикасне, доста смо вакцинисани, доста је преболело, створили смо неки имунитет, што ће понудити неки вид заштите од мутација - рекла је вирусолошкиња, додајући да ће сада доступне вакцине ипак мало мање штитити од нових сојева.

Вирусолози кажу да вирус обично слаби мутацијама, међутим, испоставило се да се неки нови сојеви короне брже преносе од претходних.

- Очекивали смо још прошле године да ће мутирати и ослабити до те мере да ће нестати, међутим он се показао са неким новим особинама за које вирусолози нису знали. Међутим, чекамо. Чула сам јуче да се број заражених смањује чак и у земљама где није велики број вакцинисаних, то значи да се дешава оно што ја непрестано говорим већ скоро годину дана, да вирус иде полако да гаси сам себе. Човек је за овакве вирусе слепа улица.

Др Глигић истиче и да корона вируси никад неће нестати, али сматра да више никад неће у оноликој мери угрозити људе.

- Корона никада неће нестати јер дивље животиње у природи су инкубатори за те короне, а зависи када ће која искочити из природе и прећи са неког преносиоца на човека. Свакако да ће их дочекати имуно становништво од вакцина и док траје имунитет код људи неће више никад направити онако драматичну ситуацију каква је била.

Вирусолог каже да је "од старта поборник старих класичних вакцина, од целог вируса" и сматра да ће оне пружити заштиту и од мутаната ковида-19.

Мислим да ће те вакцине највише штитити од мутација зато што се даје пун састав вируса на који организам ствара неку одбрану. Пазите, ми меримо само једну или две врсте антитела, има више врста одбрана. Најважнија су неутралишућа антитела, она се не раде, а моје искуство је да се та неутралишућа антитела јављају од првог дана и да је сигурно да оболели имају јачи имунитет од вакцинисаних, иако су вакцине изванредно пројектоване и дају изванредан резултат".

Глигићева каже и да је њен став да за сада не треба размишљати о трећој дози вакцине, о којој се све више говори.

- По мом мишљењу не би требало зато што су сигурно развијена неутралишућа антитела и хеми-инхибирајућа антитела која су друга по вредности у одбрани организма. Мислим да не треба размишљати о трећој дози све док не би дошло до неке драстичне промене на вирусу, да он до те мере мутира, онда би се морала правити трећа доза од уграђивања парчића тог мутирајуће вируса који би дао одбрану и противх те мутације - закључила је докторка, додајући да ће "производња руске вакцине на Торлаку ће значити много".

(Мондо.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)