ОД РОДИТЕЉА ОДУЗЕТО 814 ДЕЦЕ: Ево због чега малишане одвајају од биолошке породице

Ј. Ж. С.

04. 06. 2021. у 10:30

САМО у прошлој години у центрима за социјални рад у Србији забележено је 8.365 пријава насиља над малолетницима, што је у односу на 2019. мање за свега шест случајева.

ОД РОДИТЕЉА ОДУЗЕТО 814 ДЕЦЕ: Ево због чега малишане одвајају од биолошке породице

Фото: А. С.

Када се, међутим, пореде подаци из 2015. године, број пријава је повећан готово за трећину.

Најчешће су малолетници емоционално злостављани и такав вид насиља забележен је код чак 3.343 девојчица и дечака, док је 2.685 малолетника занемаривано или се према њима немарно поступало. Подаци Републичког завода за социјалну заштиту показују и да је 2.129 малишана трпело физичко насиље, сексуално 193, а 23 их је доживело експлоатацију.

- Из биолошких породица је у прошлој години одузето 814 деце, а на списку је више девојчица него дечака - објашњавају у Заводу.

- Највише, укупно 325, узраста је од шест до 14 година, а затим следи група од 192 деце - у категорији од новорођенчади до две године. Најчешћи разлози за одузимање били су неадекватно родитељско старање у 444 случајева, насиље је било разлог 103 пута, следе одсуство родитељског старања и њихова спреченост да врше родитељско право, где се мисли на одслужење затворске казне, болничко лечење, тешке болести, душевна обољења...

Неадекватно старање подразумева да родитељи децу терају да просе, краду, баве се другим криминалним радњама, док је одсуство родитељског старања свака врста небриге и занемаривања.

Интересантно је да у току 2020. није било ниједне овакве пријаве од стране суда. Девојчице и дечаци смештени су без обзира на разлоге одузимања 485 пута код хранитеља, односно у породичном смештају, спас у прихватилиштима је пронашло 148 деце, код сродника 114, док је у дому завршило 48.

- Ако је у породици било насиља, злостављања, надлежни центар за социјални рад по добијеној пријави спроводи стручни поступак који полази од процене укупне ситуације везане за породицу. У складу са добијеним резултатима, планирају се мере заштите - истичу у Заводу.

- Искључиво по одлуци суда деца могу да буду измештена из породице, а центар за социјални рад их у том случају може упутити на смештај у хранитељску породицу или у неку одговарајућу установу.

Фото: Depositphotos

Родитељима може да буде изречена и мера корективног надзора над вршењем родитељског права, што подразумева обавезан одлазак у саветовалиште и надзор стручњака центра о њиховом функционисању у односу на децу, мере саветодавног рада у смислу кориговања родитељског понашања, а у случајевима најгрубље злоупотребе, маме и тате могу бити потпуно лишени права.

- После свеобухватне стручне процене центра за социјални рад даје се предлог шта је за конкретно дете најбоље решење. Само по одлуци суда дете може бити смештено у неки од завода за васпитање деце и омладине, уз напомену да се ради о установама које нису затвореног типа и да не ограничавају слободу. Ту се ради са децом у смислу корекције њиховог понашања - истичу у овој установи.

ПОЛИЦИЈА НАЈЧЕШЋЕ ПРИЈАВЉУЈЕ

ПОДАЦИ о починиоцима насиља се прикупљају за све жртве насиља, наглашавају у Републичком заводу за социјалну заштиту. Посебна статистика о починиоцима над децом не постоји. Тако они бележе 36.656 пријава насиља, од тог броја највише их је, нешто више од 26.000, дошло из полиције, док је из суда и тужилаштва пристигло 3.354. Чланови породице су пријавили насиље 1.682 пута, а 825 је дошло из неке јавне установе попут дома здравља, школе, вртића...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)