БОРБА ЗА СПАС СРПСКОГ ЈЕЗИКА: Адвокат Радић поднео притужбу против Зоране Михајловић

Љ. Б.

04. 06. 2021. у 11:00

АДВОКАТ Миленко Радић поднео је притужбу заштитнику грађана против министарке Зоране Михајловић, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, али и против Владе Србије, коју заступа Ана Брнабић, зато што су незаконито и у циљу незаконитог деловања на све грађане Србије отворили интернет адресу и на њу поставили "Приручник за употребу родно осетљивог језика".

БОРБА ЗА СПАС СРПСКОГ ЈЕЗИКА: Адвокат Радић поднео притужбу против Зоране Михајловић

Фото Универзитет у Београду

- Овај Приручник, поред разних објашњења и саморекламирања садржи велики број занимања, титула и меновања жена на "родно осетљивом језику" намењених јавности - појашњава за наш лист адвокат Радић. - С обзиром на то да Закон о родној равноправности, који се примењује од 1. 6. 2021. године, обавезује органе јавне власти, судове, адвокате, све послодавце, сва правна лица и друге да у службеној употреби користе родно осетљив језик, а да законодавац не зна нити је утврдио у којим се све појавним облицима појављује "род" нити је утврдио који је то "родно осетљив језик", на овај начин незаконито се делује на јавност у циљу препоруке у коришћењу овог приручника.

Наш саговорник наглашава да се од заштитника грађана очекује да одмах предузме потребне мере како би се наведени Приручник уклонио са сајта Владе Србије, а да би се отклонио даљи настанак штетних последица, незаконитим коришћењем државне функције и државних ресурса.

Фото В. Н.

Иначе, овај адвокат поднео је пре неколико дана и Уставном суду Србије иницијативу за оцену уставности Закона о родној равноправности, јер, како каже, он није у складу са нашим Уставом који не познаје категорију рода. Такође, каже, овај закон уноси правну несигурност јер суспендује примену неколико хиљада прописа у којима се користе изрази који сада нису уподобљени са члановима закона који прописује обавезна употреба родно осетљивог језика.

- Рок до кога Уставни суд мора да одлучи није прецизиран - каже адвокат Радић. - Али, закон мора да се примењује од момента када је примена почела а то је било 1. јуна, као да нема иницијативе пред уставним судом.

ПРИРУЧНИК

АУТОРКЕ "Приручника за употребу родно осетљивог језика" су Христина Цветинчанин Кнежевић и Јелена Лалатовић, а предговор је написала министарка Зорана Михајловић. У њему је наведен низ објашњења, али и списак занимања, звања и титула жена...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)