ВОЗАЧИЦА И ТРЕНЕРКА ИДУ ПРЕД УСТАВНИ СУД: Проверу тек усвојеног Закона о родној равноправности траже адвокати и лингвисти

Љ. БЕГЕНИШИЋ

03. 06. 2021. у 09:00

ПОДНЕЛИ смо Уставном суду Србије иницијативу за оцену уставности Закона о родној равноправности, јер он није у складу са нашим Уставом који не познаје категорију рода. Такође, овај закон уноси правну несигурност, јер суспендује примену неколико хиљада прописа у којима се користе изрази који сада нису уподобљени са члановима закона којима се прописује обавезна употреба родно сензитивног језика.

ВОЗАЧИЦА И ТРЕНЕРКА ИДУ ПРЕД УСТАВНИ СУД: Проверу тек усвојеног Закона о родној равноправности траже адвокати и лингвисти

Фото Ж. Кнежевић

Ово је, за "Новости", рекао адвокат Миленко Радић чија је канцеларија подносилац захтева за оцену уставности Закона о родној равноправности. У допису који је послат УСС наводи се да је закон са општим, нејасним и недефинисаним појмовима "род" и "родно осетљив језик" супротан Уставу и скоро свим постојећим законима.

- Његовом применом створиће се правни хаос нарушавања начела правне сигурности и предвидивости прописа - стоји у допису Уставном суду.

Адвокат Радић наглашава да није тачно да ће овај пропис почети да се примењује за три године, он је већ ступио на снагу и његова примена практично је почела, па смо сада сви у обавези да користимо родно сензитивне изразе.

- Овим законом под претњом кажњавања штите се сви облици "рода", а да нико не зна који су то облици нити их закон наводи - каже наш саговорник. - Једино се на сајту Владе налази "Приручник за употребу родно осетљивог језика" који никога не обавезује.

Да подсетимо, овај приручник предвиђа изразе као што су ковачица, метларка, цариница, тренерка, дугметарка, али и бискупица или ђаконица. Законом је, међутим, јасно прописано ко је обавезан да употребљава родно сензитивни језик. А ако се прекрши закон, предвиђене су и казне које се односе на прекршаје органа јавне власти, послодаваца, осигуравајућих друштава, медија, политичких странака, синдикалних удружења. Сходно одредби која буде прекршена, казне ће се кретати од 50.000 до 2.000.000 динара, односно 5.000 до 150.000 динара.

Међутим, ова иницијатива која је пред Уставним судом поднета неће бити једина, јер и лингвисти најављују покретање истог поступка.

Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика САНУ, истиче, за наш лист, да се очекује више иницијатива пред Уставним судом за оцену Закона о родној равноправности пошто он нарушава основне норме не само језика, него и државе, цркве и друштва у целини.

- Неопходно је да Уставни суд овај закон прогласи неуставним - наглашава Танасић. - Устав не познаје категорију рода, законом се врши насиље над српским језиком и онемогућава слобода употребе свих уобичајених изражајних могућности српског језика.

Танасић наводи и да је Одбор недавно заседао и поново закључио да је овим законом извршено насиље над српским језиком.

- Посланици који су изгласали закон и министарка Гордана Чомић која га је предложила, игноришући ставове Одбора, као јединог меродавног тела, ниподаштавају целокупну србистику као науку, ваљда сматрајући да су самим тим што су говорници српског језика иствремено и стручњаци за српски језик - наводи Одбор и пита:

- Је ли стварно дошло време да се српска скупштина, српски министри и српски посланици већ 30 година противе усвајању закона о заштити српског језика и ћирилице, а за мање од пола године усвоје закон који је против српског језика. n

ОЦЕНА И ЗА ИСТАНБУЛСКУ КОНВЕНЦИЈУ

АДВОКАТ Миленко Радић подсећа да је категорија рода први пут уведена Истанбулском конвенцијом 2011. године на састанку који су чланице Савета Европе одржале у Истанбулу. Том конвенцијом се спречава насиље над женама и насиље у породици, али је доношење декларације искоришћено да се уведе категорија рода. Наша земља ту конвенцију је ратификовала 2013. године, а ови адвокати су сада затражили и оцену уставности ове конвенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)