НАДРИЛЕКАРИ ПРЕПЛАВИЛИ СРБИЈУ: Ово је лак начин да проверите у чије се руке дајете

Новости онлајн

02. 06. 2021. у 19:57

ЛАЖНА докторка Олгица Маркановић ухапшена је због бављења надрилекарством и надриапотекарством и осумњичена да је унаказила 11 особа.

НАДРИЛЕКАРИ ПРЕПЛАВИЛИ СРБИЈУ: Ово је лак начин да проверите у чије се руке дајете

Фото: принтскрин

Овај пример је још једна је опомена грађанима да би требало да проверавају установе и особе код којих одлазе на лечење, каже директор Лекарске коморе Србије (ЛКС) Милан Динић, уз напомену да је време да грађани прекину да траже лекаре на друштвеним мрежама.

Олигица, с обзиром на то да није лекар, није ни под јурисдикцијом Лекарске коморе Србије (ЛКС), али с обзиром на то да су овакве преваре у последње време честе, Динић апелује на грађане да обавезно провере да ли наводни лекари имају лиценцу, а то може у пар кликова на сајту ЛКС.

- Мислим да је коначно дошло време да грађани прекину да докторе бирају на Фејсбуку и Инстаграму - напомиње Динић:

- Пре него што оду код неког, треба да провере да ли је салон регистрован за то што ради, јер није објективно да очекују да ће им у козметичким и фризерским салонима пружити здравствену услугу. Морају да схвате да, рецимо, ботокс јесте најчешће безазлена процедура, али безазлена када је ради професионалац. На нашем сајту постоји ПДФ документ, у којем постоји списак свих доктора Србије са лиценцама. Том провером могу да се заштите, то нису ствари за игру.

Динић, који осуђује надрилекарство, примећује да су овакве појаве постале чешће, а претпоставља да је то последица експанзије за естетском медицином и лепотом.

- Апелујемо на тужилаштво и на све остале да спрече такве људе у томе, и апелујемо на грађане да пријаве све који се баве надрилекарством - рекао је Динић за наш портал на крају.

Олгица Маркановић осумњичена да је естетским и антиејџинг надрилекарством изазвала здравствене проблеме код 11 особа, биће саслушана сутра у Првом основном јавном тужилаштву у Београду.

Након саслушања осумњичене, а у зависности од изнете одбране, тужилаштво ће одлучити да ли ће тражити од суда да јој одреди притвор.

Маркановић се, за сада, сумњичи да је неовлашћено пружала медицинске услуге из области естетике и изазвала здравствене проблеме код 11 оштећених, а постоје индиције да је код одређених оособа поред телесних повреда и здравље тешко нарушено.

Утврђено је и да је она у дужем временском периоду у "медицинско-естетском центру Таyаs" у Београду, у Дринићкој улици, пружала наведене услуге без одобрења, односно лиценце Министарства здравља, супротно закону о здравственој заштити и правилницима који уређују обављање те врсте услуга.

Терети се за кривична дела тешко дело против здравља људи , надрилекарство и надриапотекарство, као и неовлашћено бављење одређеном делатношћу.

Прошле седмице ухапшени су Сава Кнежевић и његова мајка Данијела због сличних оптужби пацијената, а због сумње да су се бавили надрилекарством и угрозили здравље људи.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)