ЗАШТО ЈЕ ПОТРЕБНА ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ? Докторке детаљно објасниле које су предности

Новости онлајн

01. 06. 2021. у 16:27

КРИЗНИ штаб најавио да ће Агенција за лекове и медицинска средства Србије покренути процедуру како би се вакцина Фајзер/Бионтек одобрила за употребу код деце узраста од 12 до 16 година.

ЗАШТО ЈЕ ПОТРЕБНА ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ? Докторке детаљно објасниле које су предности

Фото Танјуг

Имунизација овог узраста се увелико спороводи у Америци, а почетком овог месеца се очекује и у Немачкој.

Др Оливера Остојић, дечји пулмолог из болнице "Драгиша Мишовић" и др Ирена Вуковић специјалиста имунологије Медицинског факултета у Београду објасниле су које су предности имунизације деце.

Сазнања о заражавању деце вирусом корона су се мењала временом. Од почетне теорије да не оболевају, затим да су само преносиоци, имали смо и трагичне случајеве и преминулих беба.

- Од марта до сада у дечијој болници ’Драгиша Мишовић’ која је била основна педијатријска установа у којој су примани ковид позитивни пацијенти, примили смо око 850 деце и прегледали око 2.000. Сва су била ПЦР позитивна, а симптоми су били шаролики - респираторне, дигестивне тегобе. Око 80 одсто је имало лакше клиничке слике, али оно што нас је бринуло јесу деца са тежим клиничким сликама, зато је та имунизација јако битна. Та деца су имала озбиљне упале плућа, мултисистемске инфламаторне синдроме, врло озбиљна клиничка стања... На срећу, сва деца с излечена, нису била на респираторима. Али, била су у врло озбиљним стањима - каже др Оливера Остојић и додаје:

- Радује нас да ћемо добити одобрење да се и млађа деца вакцинишу. Да допринесемо колективном имунитету, да не буду преносиоци. Оно што је битно за децу од 12 до 16, а читава планета је у корони, јесте да не можемо да дозволимо да деца која треба да путују, да буду у страху да ће добити корону од неког тамо из Бразила. Зашто се не вакцинисати и сигурно путовати? Морамо да се крећемо свуда и то је јако битно за те наше тинејџере.

*Ипак, није занемарљив број родитеља који оклева кад је реч о имунитацији њихове деце. Како их разуверити?

- Деца могу да се заразе и могу да преносе вирус. Видели смо на примеру грипа, када вакцинишемо децу у обданишту, на тај начин смо заштитили њихове баке и деке. Вакцине су заиста безбедне, Фајзерову вакцину је примило преко 200 милиона одраслих људи. Студија која је урађена над 2.000 и нешто деце показала је да чак вакцина ефикаснија код њих него код нас, штити чак 100 одсто. Нежељене рекације су сличе као код одраслих, благе реакције које пролазе за дан, два – бол наместу убода, нека температура. Једино што треба споменити да се код адолесцената, дакле преко 12 година, чешће дешава да изгубе свест, дође до синкопе. То нема везе са самом вакцином, већ начином давања. Само треба обратити пажњу да када примају вакцину да буду у седећем или лежећем положају, да уколико падну се не би повредили. Заправо ради се о том нереалном страху од игле који не постоји код деце, али постоји код тинејџера и то се не зна зашто је то тако - објашњава др Ирена Вуковић.

*Каква је тренутна ситуација кад је реч о деци оболелој од ковида?

- Тренутно стање је толико добро да сад имамо једно или двоје деце на одељењу, она су у добром стању. Сад је ово један миран период. Било је преко 40, 50 деце са упалама плућа и озбиљно болесне деце са хроничним болестима, онколошких пацијената, дијабетичара, а срећа је да нису показали тешку клничку слику. А онда су нека потпуно здрава деца развила мултисистемски инфламаторни синдром, веома опасна, гојазна деца са ковид пенумонијама, код дечака је то било чешће, они су чешће имали тешке клиничке слике - објашњава др Остојић и објашњава зашто је вакцинација деце добра:

- Поручила бих родитељима да размисле колико је озбиљних болести искорењено вакцином.

*Зашто се баш фајзер/бионтек препоручује деци?

- То се увек поставља питање као да се фаворизује та вакцина, а они су први урадили истраживање на тој старосној популацији од 12 надаље, и добили одлуку регулаторног тела. Модерна је за њима, они очекују да добију потврду у јуну. Истраживачи у Кини су радили студије над старијима од три године, верујем да ћемо ускоро имати податке и кад су друге вакцине у питању - закључује др Вуковић.

(СрбијаДанас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)