СРЂА ЈАНКОВИЋ: Дневно 200 новозаражених није мало

Танјуг

01. 06. 2021. у 12:36

ИМУНОЛОГ Срђа Јанковић каже да су постојеће мере "минимум минимума" који Кризни штаб дугује себи и друштву да заштити људске животе.

СРЂА ЈАНКОВИЋ: Дневно 200 новозаражених није мало

Др Срђа Јанковић / Фото Танјуг

Јанковић је за РТС коментарисао публику на утакмици Црвена звезда - Будућност, истичући да је свако кршење мера потенцијално опасно.

 - То значи да постоји неко ко није озбиљно схватио разлоге за мере. Нико их није увео да би ускратио нешто људима. Сви смо жељни спорта и забаве, али кад неко преурањено спроведе нешто што мерама није омогућено са разлогом, онда је тај разлог изнегиран. Ако тако нешто буде учестало, поквариће се оно што смо мерама постигли -  истакао је члан Кризног штаба.

Јанковић је напоменуо да су ове мере минимум минимума који Кризни штаб дугује себи и друштву да заштити људске животе.

 - Још увек не могу бити блаже, ко крши мере - крши минимум минимума који ми тражимо - истакао је имунолог.

Навео је да још немамо толико велики проценат заштићених да можемо да рачунамо да то може само по себи да заустави епидемију.

Јанковић је указао да сада имамо 200 новозаражених дневно, а тај број, каже, изгледа мали јер смо имали неколико хиљада током зиме.

 - Двеста није мало, ово није крај чак ни овог таласа, а камоли епидемије, а камоли пандемије. Маску ћу скинути када не буде више заражених - напоменуо је Јанковић.

Имунолог је указао да прославе јесу лепе, али да носе веће ризике него конгреси или концерти класичне музике, који су статични догађаји.

Једна од опција је, каже, прослава на отвореном, али то још није могуће.

Коментаришући поједине најаве да бисмо 21. јуна могли да победимо корону, Јанковић је рекао да је тај датум резултат процене лекара пре ког датума не треба да се ублаже мере.

Према његовим речима, за формално проглашавање краја епидемије ниједан случај не сме бити 28 дана, а за целу пандемију да тако буде у целом свету.

Када је реч о вакцинацији деце од 12 до 15 година, Јанковић је рекао да треба сачекати док и наша Агенција за лекове и медицинска средства обави истраживања.

 - Када буде формално могуће, биће наша препорука. Да ли ће се ићи на масовне акције, зависи од епидемиолошких потреба, ситуације, логистике. Ја као имунолог ћу моћи да кажем родитељима да је за њихово дете у том узрасту добро да прими вакцину - рекао је Јанковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)