КАДА ЋЕМО СИГУРНО ИМАТИ КОНТРОЛУ НАД ЕПИДЕМИЈОМ? Доктор Ђерлек саопштио охрабрујуће вести

Танјуг

01. 06. 2021. у 11:26

ЈЕДИНИ начин који би нам обезбедио мирније лето је вакцинација против корона вируса више од 50 одсто пунулетних грађана у јуну, изјавио је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад ђерлек и навео да се залаже за увођење нових модела за стимулацију вакцинације.

КАДА ЋЕМО СИГУРНО ИМАТИ КОНТРОЛУ НАД ЕПИДЕМИЈОМ? Доктор Ђерлек саопштио охрабрујуће вести

Фото: М. Анђела

Ђерлек је на К1 телевизији рекао да је, према најновијим подацима од синоћ, 2.561.520 пунолетних грађана примило прву дозу, 2.066.153 другу дозу вакцине, и да је дато укупно више од 4.620.00 доза вакцине.

Навео је да достизање више од 50 одсто вакцинисаних није колективни имунитет, али да значи успостављање контроле над епидемијом.

- Попуштање мера је једна од позитивних сигнала да успостављамо контролу. Нема места за еуфорију, али има за оптимизам - рекао је Ђерлек.

Каже да су у овом трентуку бројке и сутуација сасвим подношљиви, али да је увек опрезан у прогнозама.

- Чекам јесен, мислим да ћемо на јесен имати више података и смелости да кажемо каква нас прогноза очекује до краја године - навео је Ђерлек.

Поводом најава Светске здравствене организације да ће се у неким земљама појавити четврти талас епидемије, Ђерлек каже да је сигуран да ћемо ми избећи тај четврти талас, с озбиром на велики број вакицнисаних.

- Можемо очекивати да, и ако се појави, не може да буде толиког интензитета какав је био раније - рекао је Ђерлек.

Нагласио је да је вакцинација младих кључни фактор у постизању колективног имунитета и навео да ће у наредних неколико недеља бити донети одлука о евентуалној вакцинацији младих између 12 и 15 година о чему се за сада, додаје, само разговара.

Поводом навода да је 80 одсто деце у Србији прележало корона вирус, Ђерлек је рекао да му смета то што олако износимо озбиљне податке и да је за такве тврдње неопходна озбиљна и велика студија која би то и доказала.

Подржао је уводење нових модела стимулације за вакцинисане, наводећи да су млади заинтересовани за одређене манифестације, али и путовања и да треба размишљати о ваучерима који би им помогли да путују.

- Покушавамо да не правимо дискриминацију, желимо да уведемо нове моделе за промоцију вакцинације, јер без тога не можемо лако доћи до циља. То ради цео свет - каже Ðерлек, који је и председник Националног кооординационог тела за имунизацију.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)