СРБИЈА ЧЕШКОЈ ДОНИРАЛА 100.000 ДОЗА ВАКЦИНА: Амбасадор Кухта - Хвала браћо Срби, ми никада нећемо заборавити ову великодушност

Novosti online

31. 05. 2021. у 12:27

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић данас са аеродрома у Београду испраћа авион са 100.000 доза Фајзер вакцина за Чешку.

СРБИЈА ЧЕШКОЈ ДОНИРАЛА 100.000 ДОЗА ВАКЦИНА: Амбасадор Кухта - Хвала браћо Срби, ми никада нећемо заборавити ову великодушност

Фото: Птинтскрин танјуг

Питања новинара

Вакцинација у Србији

Када је реч о вакцинацији у Србији премијерка је казала да је до сада вакцинисано 2.533.844 грађана, тачније око 47 одсто од укупне пунолетне популације.

Две дозе вакцине примило је 2.055.471 тачније 38 одсто од укупне популације.

Премијерка је додала и да је, по искуствима Израела, за опуштање мера било потребно да се вакцинише укупно 56 одсто грађана.

- Ја бих волела да свако ко може да се вакцинише да то уради. Онај циљ који имамо је да се до 21. јуна макар првом дозом вакцинише 50 одсто популације - рекла је Брнабић.

- Ја ћу бити много безбеднија када будемо имали макар 56 одсто вакцинисаних.

- Од тога опет зависи каква је ситуација у региону, зависи од тога одакле очекујете прилив људи, да ли туристички или пословно.

На питање новинара због чега је потребно правити нову фабрику вакцина у Србији премијерка Брнабић је одговорила.

- Зато што размишљамо проактивно и зато што желимо да будемо сто посто сигурни да су наши грађани обезбеђени. Ми се надамо да су ове вакцине крај епидемије коронавируса за Републику Србију.

Премијерка је додала да желимо будемо у прилици да помогнемо додатно региону.

- Док сви нису победили коронавирус, нисмо ни ми.

Поред тога желимо да будемо сто посто сигурни да уколико је потребна и трећа доза "бустер" вакцине, да уколико треба да се вакцинишемо за годину дана или две године, да ми знамо да ми имамо за наше грађани и да смо ми безбедни. - рекла је премијерка.

Премијерка Брнабић

- Након добре посете председника Вучића Чешкој у априлу ове године данас испуњавамо обећање и Ческој шаљемо помоћ од 100.620 Фајзер вакцина - рекла је премијерка Брнабић.

Премијерка је председнику Чешке Милошу Земану и премијеру Андреју Бабишу све најбоље.

- Уз најбоље жеље да што пре и они победе корона вирус и да сви заједно у Европи наставимо нормалан живот, економију, међусобне посете и путовања.

Председница Владе Србије је истакла да је у људском смислу најважније када пријатељима и партнерима можете да помогнете.

Амбасадор Томаш Кухта

- Данас је велики тренутак за међусобне односе између Србије и Чешке. Србија је увек била наш партнер, увек нам је била близу и у тренуцима када нам је било лоше и данас имамо опет доказ тога да смо братски народ. То осећају држављани Чешке, а надам се и Србије. Ова донација је велика, велики поклон. Ми у Чешкој немамо довољно вакцина, имамо капацитете, али не и вакцине. Помоћ долази у тренутку када доста људи жели да се вакцинише пре летњих одмора и да се сви осећају сигурно и да наставе нормалан живот - рекао је амбасадор Кухта.

- Мислим да ми никада нећемо заборавити овај великодушни гест и ово пријатељство.  Амбасадор је рекао и да се нада да ће Србија и Чешка наставити пријатељску сарадњу и истакао добре личне контакте председника Србије и Чешке.

Од Србије грађанима Чешке следује 100.620 доза Фајзер вакцине, а на аеродрому са премијерком Брнабић је и амбасадор Чешке у Србији Томаш Кухта.

Подсетимо, у Србију је данас стигло још 81.900 доза Фајзер вакцина против ковида 19. Вакцине су допремљене на Институт "Торлак".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)