КАРАЏИЋУ НИСУ ДАЛИ ЛЕКОВЕ: Породица првог председника Републике Српске забринута за њега, после пребацивања у британски затвор

С. Ј. М.

29. 05. 2021. у 09:39

ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић смештен је у четвртак увече у ћелију у затвору на југу Енглеске, 100 километара удаљеног од лучког града Саутемптона. Како, за "Новости", каже његов адвокат Горан Петронијевић, исте вечери су му дозволили да се јави породици.

КАРАЏИЋУ НИСУ ДАЛИ ЛЕКОВЕ: Породица првог председника Републике Српске забринута за њега, после пребацивања у британски затвор

Фото АП

- Кратко су причали. Рекао је да су службеници били љубазни према њему и да се сместио.

Наредних десет дана неће моћи да се јави. Таква су им ваљда правила, док је из притвора у Схевенингену могао да зове породицу са говорнице у ходнику кад год има новца да плати разговор - каже нам Петронијевић, који је јуче са још десетак адвоката који су радили у Хашком трибуналу учествовао на Конференцији о правима и статусу осуђених пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију одржаној у Руском дому у Београду.

ЛУКИЋ: ПАКОСТ СУДИЈЕ АЂИЈУСА

БРАНИЛАЦ генерала Ратка Младића, којег за две недеље очекује изрицање правоснажне пресуде у Хагу, Бранко Лукић сматра да је упућивање Караџића у Британију пакост председника суда у Хагу Кармела Ађијуса, како би се он тамо што више напатио и да породица не може да спава због бојазни за његову безбедност:

- Потребна је озбиљна дипломатска активност државе да српски хашки осуђеници казне издржавају у Србији и да се та тема стално покреће. Није много наших људи остало у затворима у иностранству. Нарочито што наши судови суде за злочине у истом рату и ти осуђеници овде издржавају казне.

Видео-линком се јавила и Соња Караџић Јовичевић, која је казала да је породица оправдано забринута за Радованову физичку безбедност, да ли ће му омогућити специфичну исхрану која му је неопходна и да ли ће имати одговарајућу здравствену заштиту, пошто му је здравље већ нарушено, а протеклих дана уопште није примао неопходну терапију:

Спорно Радован Караџић налази се у затвору код Саутемптона, Фото АП

- Смештен је у зграду пуну канцерогеног азбеста, који је у свету забрањен. То је недопустиво. Није му дозвољено да користи компјутер, нити да пребаци дискове и документацију из Схевенингена. Нема могућности да ради на ревизији своје пресуде, да пише књижевне, духовне и стручне текстове, да настави рад на својим мемоарима. Питање је да ли ће му ишта од тога бити дозвољено.

О МЛАДИЋУ 8. ЈУНА

ЖАЛБЕНО веће које треба да пресуди генералу Ратку Младићу одбило је јуче захтев његове одбране да се одложи изрицање пресуде 8. јуна, пошто ниједан од његових бранилаца не може да дође у судницу. Веће је закључило да долазак на изрицање није обавезан, а да су ипак могли са Младићем да комуницирају телефоном и да им он тако даје инструкције.

Соња Караџић указује да је њен отац злонамерно пребачен у Енглеску и измештен од своје културе, вере, језика, информација са ових простора, јер неће имати телевизију, нити добијати часописе на српском језику:

- Живеће у нецивилизацијским условима. Намерно је удаљен што више од породице, мимо правила резолуције УН из 2015. године према којој би требао да издржава казну што ближе кући. Сад је предалеко и биће нам отежано и финансијски и процедурално да га посетимо, због издавања виза, вакцина које тамо не признају, а цела породица се без икаквог разлога налази на америчкој црној листи, што нам отежава све, па и да икада одемо тамо и посетимо га.

Петронијевић указује да је у Британији затворска популација таква да доводи у питање живот бившег председника Српске, а затворске управе те ситуације решавају тако што потенцијално угрожене ставе у самицу. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)