НА ПОРОДИЉСКОМ БАР ТРИ МИНИМАЛЦА: Предлог измене Закона о финансијској подршци породицама са децом следеће недеље на Влади

Ј. Ж. С.

29. 05. 2021. у 09:30

МАМАМА у Србији и даље ће се примања на породиљском обрачунавати на основу просека зараде у претходних 18 месеци.

НА ПОРОДИЉСКОМ БАР ТРИ МИНИМАЛЦА: Предлог измене Закона о финансијској подршци породицама са децом следеће недеље на Влади

Фото Н. Живановић

Захтев удружења родитеља да се та граница смањи за шест месеци, према сазнањима "Новости", није прихваћен. То значи да ће накнада док брину о беби многима и даље износити свега неколико хиљада динара.

Предлог измене закона који се односи на промене обрачуна накнаде зарада који ће омогућити да маме добију накнаду у складу са бројем месеци у којима су радиле, не мању од минималца, овог пута није наишао на разумевање надлежних.

Према речима Јоване Ружичић, из Центра за маме, ово је једна од финансијски најзахтевнијих, али и најнеопходнија промена.

- Само у прва три месеца, која се воде као породиљско, маме неће моћи да примају износ мањи од републичког минималца, али за наредних девет месеци, који се рачунају као нега детета износи могу да буду по старом, испод 32.156 динара - каже Ружичић.

КАЗНЕ ЗА НЕПОШТОВАЊЕ ПРОПИСА

ОЧЕКУЈЕ се да Закон о финансијској подршци породицама са децом у најновијим изменама "примети" и мајке са четворо и више деце. Према ранијим најавама и на иницијативу надлежних уведена је и измена која предлаже казнене мере за појединце и предузећа која су у свом раду погрешно примењивала закон. Примера ради, у време ванредног стања послодавци су имали право да одложе плаћање пореза и доприноса. Тада су оштећене труднице и породиље којима се неколико месеци рачунало са нула динара.

Како наводи Татјана Мацура, председница Удружења "Маме су закон", неопходно је и изједначавање права предузетница са правима које остварују остале запослене маме. Пре свега се мисли на могућност да могу на породиљско боловање са трећим дететом у трајању од две године, као и да ово право могу да пренесу на свог супруга.

- Највероватније ће мамама које имају већа примања накнада за време боловања бити враћена на старо, односно уместо досадашње три просечне плате, од 1. јануара 2022. обрачунаваће им се пет просека у Републици - каже Мацура.

- Статистика показује да је 2.200 жена прима више од три просечне зараде, али многе су се већ оствариле као маме или им то тренутно није у плану. Овај податак говори да ова измена није велики издатак за буџет.

Међу промењеним је одредба која се тиче мајки деце са инвалидитетом, а коју је Уставни суд недавно прогласио неуставном.

- Добро је да ће коначно мајке деце са инвалидитетом бити обештећене за период од јула 2018. до данас, пошто су по закону, а противно Уставу, морале у претходне три године да бирају између своје зараде и накнаде за туђу негу и помоћ. Сада ће им бити исплаћен целокупан износ накнаде које су се неправедно по закону морале да се одрекну - каже Мацура.

Што се тиче мама пољопривредница, које добијају могућност за накнаду на породиљском, наша саговорница наглашава да их је свега 70 у Србији, а међу њима је мали број породиља и трудница. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)