ЗЕМЉЕ У КОЈЕ МОЖЕМО ДА ПУТУЈЕМО БЕЗ ПЦР ТЕСТА: Објављен и списак држава са којима имамо споразум о признавању сертификата о вакцинацији

Novosti online

28. 05. 2021. у 19:11

ГРАЂАНИМА Србије од 1. јула биће дозвољено путовање у све земље Европске уније уколико имају потврду о вакцинацији. Како се унутар граница ове заједнице очекује путовање уз такозвани зелени сертификат од 1. јула, према најавама из Брисела, то ће бити дозвољено и за држављане трећих земаља, у које спада и Србија.

ЗЕМЉЕ У КОЈЕ МОЖЕМО ДА ПУТУЈЕМО БЕЗ ПЦР ТЕСТА: Објављен и списак држава са којима имамо споразум о признавању сертификата о вакцинацији

Фото АП

Министарка туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да је држава већ покренула иницијативе за потписивање више билатералних споразума који би олакшали туристичку размену и друга путовања грађана и пре 1. јула.

- Споразуме о међусобном признавању сертификата тренутно имамо са Грчком, Турском и Уједињеним Арапским Емиратима, а преговори са многим другим земљама су у току.

- Наш циљ је да пре свега олакшамо кретање грађана у земље региона и, наравно, Европске уније, и у том смислу очекујемо и изјашњавање ЕУ о дигиталним сертификатима који подразумевају потврду о вакцинацији, потврду о негативном резултату теста или о антителима након опоравка од ковида-19. Будући да смо међу лидерима у вакцинацији, очекујемо да ће наши грађани врло брзо моћи да бирају било коју дестинацију за своје путовање - истакла је Матићева.

Европска комисија оставила је свакој земљи чланици да одлучи појединачно како ће се путовати, па тако Срби већ могу да уђу у Грчку, Мађарску, Словенију, Хрватску, Бугарску без обзира на вакцину коју су примили или уз негативан ПЦР тест. У западну Европу се још не може туристички, али очекује се да ће то бити могуће од 1. јула.

Да би се границе што пре отвориле за слободна путовања, туристички радници из ЕУ поручују да треба пожурити са применом сертификата већ у јуну. Свима је жеља да летња сезона почне што пре како би се туристички сектор ове године макар мало спасао.

- Више од 60 туристичких организација у Европи позвало је државе чланице ЕУ да што скорије примене у пракси договорене дигиталне ковид сертификате. Савез Европског туристичког манифеста очекује да ће сертификати бити у примени и пре 1. јула, када би званично требало да ступе на снагу широм ЕУ, јер је то свима у интересу - наводи се у саопштењу туристичких радника.

Европска комисија позвала је државе чланице да што пре припреме логистику за издавање и препознавање сертификата издатих широм ЕУ. У сертификату, који ће националне власти издавати у дигиталном или папирном формату, биће наведено да ли је неко вакцинисан, да ли има скорији негативни ПЦР тест или је привремено имун након опоравка од инфекције.

Када су у питању сертификати које издају треће земље, укључујући и Србију, у Бриселу наводе да ће се водити појединачни разговори о међусобном "препознавању" сертификата, а да је у међувремену предложено земљама чланицама да прихвате доказе о вакцинацији грађана трећих земља.

Из земаља у окружењу не морате у карантин

При повратку у Србију на граници можете показати негативан ПЦР тест не старији од 48 сати, а уколико немате ПЦР тест, обавезна је самоизолација у наредних десет дана. Ипак, негативан ПЦР тест и изолација нису потребни уколико долазите из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске.

За повратак у земљу авионом треба ПЦР

Многи туристи који су већ путовали авионом у иностранство наводе да авио-компаније захтевају да се свакако има ПЦР тест при повратку у земљу. Истичу да, без обзира на то како сте отпутовали, авио-компаније инсистирају да не можете ући у авион ако немате негативан ПЦР тест.

Где и како за сада можемо да путујемо

Ако планирате у Бугарску, биће вам потребна потврда о потпуној вакцинацији, ПЦР тест не старији од 72 сата, или негативни антигенски тест не старији од 48 сати. За Мађарску вам је довољна потврда о завршеној вакцинацији, а за Словенију ПЦР тест или потврда о вакцинацији.

Што се тиче Грчке, неопходно је да имате попуњен ПЛФ образац, ПЦР тест не старији од 72 сата (ослобођена су деца до 5 година старости) или потврду о завршеној вакцинацији најмање 14 дана пре доласка у Грчку. За Хрватску је потребан ПЦР или брзи антигенски тест не старији од 48 сати, или потврда о вакцинацији. У Аустрију држављани Србије не могу да уђу, осим људи који имају имају стални боравак, а иста ситуација је и када је у питању Швајцарска. 

Држављани Србије могу путовати у Немачку уколико имају боравишну дозволу у Немачкој, националну Д визу или боравишну дозволу у другој држави чланици ЕУ. У Италију наши грађани и даље не могу да уђу као туристи, једино је дозвољњено када су у питању  пословни и здравствени разлози или школовање. За Турску је потребан ПЦР тест не старији од 72 сата, потврда о потпуној вакцинацији  (за све старије од шест година) и образац, а за Египат само тест.

Срби тренутно без икакве потврде могу само у Црну Гору, БиХ, Албанију и Северну Македонију.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)