ВАКЦИНА СПУТЊИК ВЕ БЕЗБЕДНА: Министар Поповић - Србија је лидер у вакцинацији у Европи

Novosti online

28. 05. 2021. у 14:24

ЗАХВАЉУЈУЋИ вакцинама које је прибавила Република Србија, а међу њима и вакцини Спутњик В, Србија је лидер у вакцинацији у Европи.

ВАКЦИНА СПУТЊИК ВЕ БЕЗБЕДНА: Министар Поповић - Србија је лидер у вакцинацији у Европи

Фото Ж. Кнежевић

- Преко четвртине грађана, тачније 28 одсто, потпуно је вакцинисано, што је дупло више од европског просека-  истакао је у разговору за Тањуг министар у Влади Србије и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић.

Он је указао да је успешна кампања вакцинације омогућила Србији да смањи дневну просечну стопу заражених дванаест пута у односу на највишу стопу крајем марта и почетком априла 2021.- Тренутна стопа заражених у Србији нижа је од европског просека, а дневни просечни број смрти повезаних са вирусом КОВИД 19 смањио се скоро четворостуко у односу на највишу стопу почетком априла- навео је Поповић.

У ексклузивном разговору за агенцију Тањуг, министар Поповић представио је резултате глобалног истраживања Руског фонда директних инвестиција, у којем су учествовале и српске институције, а који указују да је Спутњик В безбедна и високо ефикасна вакцина.

 - На 100.000 доза вакцина Спутњик В, забележено је само 31,5 нежељених случајева у Републици Србији. Најчешће реакције биле су повишена температура, малаксалост, бол у мишићима и на месту убода, а све су се углавном повлачиле након 24 сата. Није било смртних случајева повезаних са вакцинацијом, као ни случајева церебралне венске тромбозе после вакцинације- истакао је Поповић.

Он је указао да су забележене само три озбиљне нежељене реакције после вакцинације, односно 0,56 случајева на 100.000 примењених доза, али да повезаност са вакцинацијом није пронађена ни у једном од ових случајева.

Према Поповићевим речима, ефикасност вакцине Спутњик В износи чак 97,6 одсто, а то су резутати добијени на основу анализе података код оних који су примили обе дозе вакцине у периоду од 05. децембра 2020. до 31. марта 2021. године у Русији.

- Србија је била независна у одабиру вакцина и доносила је одлуке без политичке пристрасности. Здравље и животи наших грађана били су угрожени,  а најефикаснији начин да их сачувамо био је да прибавимо што већи број вакцина. Желим да изразим захвалност нашим руским партнерима на подршци у испоруци вакцина, а такође и на могућности да ускоро, као прва земља у Европи којој је то пошло за руком, започнемо производњу вакцине Спутњик В у Републици Србији. Покретање производње руске вакцине у Србији резултат је договора два председника Александра Вучића и Владимира Путина. То је потврда најближе сарадње и највишег степена међусобног поверења између Србије и Русије- рекао је Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)