БЕОГРАД ИМА 50 ОДСТО ВАКЦИНИСАНИХ, АЛИ ТО ЈЕ САМО ЈЕДАН ГРАД: Доктор Шеклер оштро прокоментарисао наводе о 21. јуну

Novosti online

28. 05. 2021. у 10:33

МИКРОБИОЛОГ из Ветеринарског института др Миланко Шеклер укључио се уживо у Јутарњи програм РТС-а, где је повукао паралелу између Израела и Србије у епидемиолошком смислу.

БЕОГРАД ИМА 50 ОДСТО ВАКЦИНИСАНИХ, АЛИ ТО ЈЕ САМО ЈЕДАН ГРАД: Доктор Шеклер оштро прокоментарисао наводе о 21. јуну

Фото: Принтсцреен/РТС

- Израел има 63 одсто вакцинисаних, тренутно преиспитује одлуку да ли да у затвореном дозволи да буду људи без маске. У суботу сам видео последњи податак, да имају на дневном нивоу 12 заражених дневно и већ данима нула умрлих. Желео сам да направимо паралелу, имају 20 одсто више вакцинисаних, имају ове бројке и врло обазриво укидају мере.

На констатацију да Београд има око 50 одсто вакцинисаних, др Шеклер је подсетио да ситуација није таква у свим градовима у Србији.

- Београд има око 50 одсто вакцинисаних, али то је само један град, морамо да гледамо епидемиолошку ситуацију у читавој земљи јер смо ми врло мала епидемиолошка јединица, тако да морамо целу Србију да третирамо као једну јединицу где је тешко доносити мере за поједине градове или регије. 

Он је упоредио епидемиолошку ситуацију на исти дан прошле године, а затим послао важну поруку о вакцинацији.

- Прошле године у ово доба, проценат новозаражених на дневном нивоу је био 30-ак људи од прегледаних 3.500, што је испод један одсто, десет људи је било на респиратору, а ми сада имамо 60-ак. Преминулих није било или је био по један, а сада имамо 12. А пазите, тада нисмо имали вакцину и све те драстично боље резултате него сада смо постигли закључавањем и тешким превентивним мерама. Сада имамо вакцину и потребно је само што више људи да се вакцинише.

Помињање 21. јуна или било ког другог датума од кога ће се нешто драстично променити, према мишљењу доктора Шеклера није ни реално ни озбиљно.

- Шта је тачно тог датума, јел то неко свето слово? Шта треба тада да се деси? Ко је легитимни представник вируса који ће у његово име да потпише пораз? Ако немамо то, а немамо, онда бих био врло обазрив. Вакцинацијом може много тога да се промени, али то је процес који траје. Свако оверавање и давање неких рокова, проглашавање, ја бих то назвао једностраног примирја, то тешко да бива са природом - нагласио је имунолог и микробиолог доктор Миланко Шеклер.

Доктор је истакао и да у последње време добија све више питања о вакцинацији.

- У последње време добијам више питања него претходних месеци, а ти људи који питају, они су већ донели одлуку да се вакцинишу, него им само треба потврда њихове ситуације, избора. Онај ко неће да се вакцинише из неких својих разлога, он неће ништа ни да пита- поручио је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)