ЦЕЦУ ИЗБАЦИЛИ, БАЛАШЕВИЋ, БАЈАГА И БРЕГА У УЏБЕНИЦИМА: Популарна музика за осмаке у новој школској години

В. Пантелић

28. 05. 2021. у 11:18

ОСИМ песама "Де-мол" (која се 2019. нашла у уџбенику музичке културе за шести разред основне школе) и "Девојке са чардаш ногама" (уврштене 2020. у уџбеник за седми разред МК), неки нови клинци, и то осмаци, од 1. септембра ове године изучаваће и композицију "Дрвена песма", новосадског кантаутора Ђорђа Балашевића.

ЦЕЦУ ИЗБАЦИЛИ, БАЛАШЕВИЋ, БАЈАГА И БРЕГА У УЏБЕНИЦИМА: Популарна музика за осмаке у новој школској години

Фото Танјуг

"Дрвена песма" са Балашевићевог деветог студијског албума "Напослетку" из 1996. уврштена је у уџбеник за осми разред, издавачке куће "Клет", а њене стихове анализираће ђаци у сегменту посвећеном популарној музици. Уџбеник је одобрен и треба да буде објављен, а у њему ће се, поред песама Панонског морнара, наћи и композиције препоручене за свирање и певање - "Буђење раног пролећа" Момчила Бајагића и "Липе цвату" од "Бијелог дугмета". Такође, и бројне стране групе и аутори из свих жанрова, од џеза и блуза, преко попа и рока, до хип-хопа и аренбија.

Маја Соколовић Игњачевић, један од четири аутора овог уџбеника, наглашава, за наш лист, да не треба да буде сензација што се Ђорђе Балашевић нашао у књизи:

Фото Марина Пешић

Момчило Бајагић Бајага

- Балашевић је био кантаутор, најближи Бобу Дилану, и нормално је да се његове песме нађу у уџбеницима, паралелно са другим садржајима. Став аутора је да би школу требало приближити деци и константно подстицати дијалог и промишљање о различитим жанровима музике. Хоћемо да их упознамо са великанима наше музичке сцене за које нису чули, јер се у њиховим породицама не слушају. Многе песме тих великана биране су у складу са инструментима, а како се у осмом разреду изучавају дрвени инструменти, попут фагота и обое, тражили смо адекватни пример, и из тог разлога се Балашевићева "Дрвена песма" нашла у уџбенику. Његова "Девојка са чардаш ногама", са маестрално одсвираним солом на виолини, налази се у уџбенику МК за шести разред као пример како виолина може да се искористи, осим за традиционалну, и за популарну музику. Питање је колико је деци данас близак Балашевић. Ми се трудимо да им дамо примере, као средство да деца науче да слушају квалитетну музику и разликују је од неквалитетне.

Од осталих аутора, наводи наша саговорница, ту су и Бранко Радичевић са песмом "Певам дању, певам ноћу", Радмила Караклајић и "Анђелина, зумба, зумба", "Девојко мала", "Заљубљена тинејџерка" београдске групе "Вампири", "Најлепше жеље" од "Земље грува"... Што се страних извођача тиче, ту су, на пример, Алиша Киз и Били Ајлиш. Песма "Липе цвату" сарајевске рок групе "Бијело дугме", наводи се као пример у елементима музичке писмености, јер се у осмом разреду уче мешовити ритмови. У уџбеницима за ниже разреде већ се налазе песме "Реци ми" Шабана Бајрамовића (обрада "Бесаме мућо"), док су се Јаника Балаж и Звонко Богдан нашли у одељку традиционалне и староградске музике.

Фото: М. Анђела

Горан Бреговић

Ауторка нам појашњава да је проучавала на који начин референце популарне музике утичу на децу, у смислу како ће пратити наставу. Зато у једном поглављу обрађују историјат рок, поп, хип-хоп и електронске музике, а у оквиру њега и кључне извођаче и ауторе које је сматрала репрезентативним. Деца ће, вели, боље разумети оперу ако упореде арију или рецитацију са аренби музиком.

Фото архива

Бора Ђорђевић

- Мене су још пре пет-шест месеци звали из "Клети" да им дам дозволу да штампају моју песму "Буђење раног пролећа" и ноте за њу, у уџбенику за музичко, за осми разред основне школе - рекао нам је јуче Бајага. - Искрено, мислио сам да је тај уџбеник већ објављен. "Буђење раног пролећа" није моја најбоља песма у каријери, али је згодна за свирање на клавиру, па отуда и нотни запис за њу. У песми се спомињу готово сви инструменти из оркестра, бубањ, виолончело, женски и мушки гласови... Има везе са класичном музиком, па је то, претпостављам, разлог зашто се "Клет" одлучио баш за њу. Иначе, није ово први пут да се нека моја композиција нађе у школским уџбеницима, прошле школске године штампана је и нумера "Моји другови".

FOTO: Ataimages

Светлана Цеца Ражнатовић

ВОКАТИВ УЧИЛИ НА ЦЕЦИНОМ "ГРОМУ"

ПРЕ три године, у радној свесци за српски језик (БИГЗ), намењеној ученицима петог разреда основних школа, уз стихове народне песме "Смрт мајке Југовића", "Ђачког растанка" Бранка Радичевића, "Песмо моја" Јована Јовановића Змаја и "О, класје моје" Алексе Шантића, нашли су се и стихови "ЈУ групе" ("Дунаве, мој Дунаве, какве ми вести воде доносе"), "Рибље чорбе" ("Авиону сломићу ти крила, да не летиш она би ту била"), Бајаге и "Инструктора" ("Хајде, плави мој сафиру, хајде, чежњо и немиру") али и песме "Громе мој" Марине Туцаковић, коју пева Цеца Ражнатовић ("А сећаш ли се лепи громе мој, некада је тло под нама пуцало"). Ђаци је на овим примерима, испод којих нису била наведена имена аутора и извођача) требало да означе вокатив. То су и радили три године, све док неко није приметио да се у радној свесци помиње и Цецин хит. Избио је скандал, који је окончан избацивањем песме "Громе мој" из свеске. У новом уџбенику "Клети" за музичку културу за осми разред, али и за ниже, нема ниједне фолк песме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)