ДОКТОР ШЕКЛЕР ДАО ОДГОВОР НА ВАЖНО ПИТАЊЕ: Да ли ће нас постојеће вакцине штитити ако дође до 4. таласа вируса у септембру?

Новости онлајн

26. 05. 2021. у 18:53

ВИРУСОЛОГ др Миланко Шеклер каже да мисли да смо поранили са радовањем враћању нормалном животу јер се још увек нисмо приближили колективном имунитету, који се по речима стручњака достиже са минимум 50 одсто вакцинисаних.

ДОКТОР ШЕКЛЕР ДАО ОДГОВОР НА ВАЖНО ПИТАЊЕ: Да ли ће нас постојеће вакцине штитити ако дође до 4. таласа вируса у септембру?

Фото: Принтсцреен/РТС

Ипак, како каже, ако се настави са имунизацијом становништва, у септембру не би требало да очекујемо нови, 4. талас коронавируса.

- Мислим да нећемо више да причамо о таласима, осим они који иду на море да сурфује. Не видим разлог да плашимо људе неким таласом у септембру, на јесен - рекао је он и нагласио да све што треба радити јесте едуковати народ за вакцинацију.

Шеклер је додао да су таласићи иза нас, што је документовао постојећем статистиком.

- Ако с једне стране имате 2,4 милиона, а биће то за недељу дана, 2,5, па и 3, ја прижељкујем и 4 милиона, па не може онда да буде 8.000 заражених. Ту бројку смо имали у децембру, када нисмо имали ниједног вакцинисаног - објаснио је Шеклер.

Нагласио је да на две трећине вакцинисаних можемо да имамо 2.000 заражених.

Он је открио да је вакцинисан Синофарм вакцином, која у његовом случају, као и код старијих мушкараца, хронично оболелих и гојазних, није развила довољан број антитела.

- У том контексту сам говорио о трећој дози. Проблем је што се велики број грађана није вакцинисао ни први пут. Дајте да што више људи заштитимо - поновио је он и нагласио да су процене да већина вакцина штите око годину дана.

- За Спутњик од 15 месеци па до две године - закључио је вирусолог за "Курир" телевизију.

Подсетимо, најновији корона пресек показао је да је у последња 24 сата вирусом корона заражено још 387 особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)