НОВЕ ЛИЧНЕ КАРТЕ! Отклоњене све дилеме – ово је значајно за све грађане Србије

С.С.Р.

25. 05. 2021. у 18:59

ИЗМЕНЕ Закона о личној карти које знатно поједностављују процедуру у случају да изгубимо личну карту биће највероватније усвојене у четвртак увече.

НОВЕ ЛИЧНЕ КАРТЕ! Отклоњене све дилеме – ово је значајно за све грађане Србије

Фото Приватна архива

Министар финансија Синиша Мали рекао је представљајући измене Закона о личној карти у Скупштини Србије да је предвиђено да "грађани у случају нестанка тог документа неће морати да оглашавају у Службеном гласнику, већ ће то чинити МУП на званичној web страници".

- МУП ће у том случају, након доношења решења о проглашењу личне карте неважећом, исту огласити неважећом на својој званичној web презентацији. На тај начин се, поред поједностављења процедуре, смањују трошкови који грађани сада имају - рекао је Мали. - Друга новина се односи на уписивање у чип личне карте сертфиката за електронску идентификацију, на основу чега лична карта представља средство за идентификацију на даљину. Осим тога, допуном се предвиђа и уписивање квалификованог сертфиката за електронски потпис, чиме лична карта де факто постаје и средство за креирање електронског потписа високог нивоа позуданости.

Како је објаснио, измене документа доприносе бољој правној сигурности, већој безбедности, а грађани ће брже моћи да остваре права.

Предложено је и додавање адресе пребивалишта у образац личне.

Посланици су најавили да ће подржати измене закона како би грађани од куће, без одласка на шалтер и чекања у редовима, остварили своја права. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)