НА ЧЕКАЊУ ЕКСКУРЗИЈЕ ВРЕДНЕ 20 МИЛИОНА: Национална асоцијација туристичких агенција Србије тражи одобравање ђачких путовања

Ј. Су.

25. 05. 2021. у 08:00

УКОЛИКО Кризни штаб буде дозволио ђачке екскурзије, рекреативну наставу и једнодневне излете - туристичке агенције и хотелијери су спремни да одмах почну са релизацијом прошлогодишњих аранжмана.

НА ЧЕКАЊУ ЕКСКУРЗИЈЕ ВРЕДНЕ 20 МИЛИОНА: Национална асоцијација туристичких агенција Србије тражи одобравање ђачких путовања

Фото Н. Живановић / Танјуг

Иначе, до 15. марта 2020. године, када је проглашено ванредно стање због пандемије, у Србији су била уговорена вишедневна путовања за више од 150.000 ученика. Самим тим, није искоришћено више од 600.000 уговорених пансиона у хотелима и одмаралиштима. На све то треба додати једнодневне излете, које је требало реализовати у априлу, мају и јуну.

Ово је јуче изјавио Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА), апелујући на надлежне да дозволе организацију дечјих и омладинских путовања.

- Деца у Србији већ путују породично и организовано мимо школе, кроз разне кампове и спортске припреме, па би било у реду, уз поштовање свих епидемиолошких мера, да се дозволи и организација екскурзија - истакао је Сеничић.

- Хотелијери и агенције које се баве овим видом туризма, не раде скоро 11 месеци и налазе се на рубу егзистенције. Новац који су родитељи уплатили за екскурзије прослеђен је хотелијерима и одмаралиштима, а они су то потрошили за текуће пословање и опстанак. Ако се не крене са реализацијом екскурзија, биће велики проблем да се у јануару следеће године тај новац врати. Готово немогуће.

ОТКАЗИ ЗА ВЕЋИНУ ЗАПОСЛЕНИХ

ВИШЕ од 530 туристичких агенција у Србији је поднело захтев Фонду за развој, како би добили кредите за текуће пословање. Одговор је, међутим, пристигао само на 90 адреса ових агенција. Због кризе којом су погођене, туристичке агенције су отпустиле више од 70 одсто запослених.

Како је речено на конференцији за новинаре, око 20 милиона евра је бруто вредност уговорених, а нереализованих екскурзија.

- Не желимо да доведемо у питање здравље наших путника, али тражимо могућност, да уз максималну заштиту, дођемо до реализације путовања - објаснио је Драгоје Зекавица, задужен за ђачки туризам у ЈУТА.

- Предузели смо све мере да се спречи ширење болести. Ангажован би био лекар као пратилац групе, радила би се дезинфекција аутобуса код овлашћених сервиса, возачи су опремљени свом заштитном опремом, а попуњеност капацитета возила је максимум 70 одсто. У објекту где се деца одмарају био би лекар 24 сата, као и опремљена амбуланта за прву помоћ и соба за изолацију.

У Србији има око 200 туристичких агенција које се баве само овим послом. Захтев да се одобре екскурзије и ђачка путовања послат је свим надлежним институцијама у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)