ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО 2021. ГОДИНЕ: Марко Чубрило открива - Ево какве нас температуре чекају

Novosti online

24. 05. 2021. у 21:29

НАКОН продужене зиме која није одустајала ни током пролећа, временска прогноза показује да се у Србији очекује лето које ће бити мало топлије и сувље у односу на вишегодишњи просек, али не треба очекивати екстремне врућине.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО 2021. ГОДИНЕ: Марко Чубрило открива - Ево какве нас температуре чекају

Новости

Ово тврди професор географије и метеоролог Марко Чубрило који је урадио прелиминарну прогнозу за лето 2021. и најавио детаљну анализу за десетак дана.

Температуре

Сагледавши тренутно доступне атмосферске, океанске и терастичке факторе, Чубрило поручује да би лето температурно требало да има просечне вредности, с обзиром да је сигнал који је ишао ка топлијем лету из наредних месеци полако ослабио.

- Ипак, лето 2021. би требало на тромесечном просеку, јун, јул, август, да буде за око 0,5 до 0,7 степени топлије од просека. Ово су позитивна одступања која за сада не сугеришу јаче и посебно не дуготрајније топле таласе. Сигурно ће бити периода у којма ће максимуми бити између 30 и 35 степени Целзијуса, са највећом вероватноћом у првом делу јула, али они вероватно неће бити довољно дугачки да услове значајније одступање температуре од просека – каже Марко Чубрило.

Падавине

По његовим речима, лето би што се тиче падавина требало да буде мало сувље од просека, што значи да би имало ређу појаву локалних пљускова и непогода у односу на протекло, посебно када је јун у питању који се за сада издваја као месец који би могао имати и нешто израженије мање падавина.

- Остала два месеца, јул и август би, када су падавине у питању, требало да буду око просечних вредности. Прогнозирање суме падавина у летњем периоду је врло тешко, обзиром да највећи део долази у виду локалних пљускова који захватају мале површине, те се јављају велике локалне разлике. Довољно је да неки мали део територије добије изолован, јак, пљусак са великом количином кише, док би над ширим простором месец могао бити доста сув – објашњава Чубрило.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Јун

Посматрано по месцима, јун би требао имати температурне вредности око просека. Са нешто већом вероватноћом, око 40 одсто, да над југом и југоистоком Србије овај месец буде мало топлији од просека. Падавински јун би у глобалу требао донети мању количину падавина од просека, али уз могућа локална позитивна одступања, дакле, поједине области ће имати јачих пљускова.

Јул

Јул би температурно имао врло сличан тренд као и јун. Над већим делом државе би средња месечна температура била око просека уз одређену вероватноћу, око 20 одсто, да буде мало топлије од просека, док би над југом и југоистоком тај проценат поново био мало виши, око 40 одсто.

- За разлику од јуна, падавински би овај месец требао бити око просека, уз нешто већу вероватноћу да на југу државе буде сувље од просека - каже Марко Чубрило.

Август

Последњи месец лета, август, требало би да буде око просечних вредности и када су у питању температуре, али и колична падавина. Сигнал за сувље и топлије време на југоистоку државе полако слаби, те би овај месец требао свугде бити око просечних вредности, али с обзиром да је ово јако далек период процене су врло непоуздане, поручује.

- Генерелно, пред нама је лето које би у односу на протекло требало бити мало сувље и мало топлије као и мало сувље и мало топлије у односу на вишегодишњи просек, али за сада нема сигнала да би могло да буде екстремно топло или сушно. Веће шансе за топлије и сувље лето стоје на југу и југоистоку земље, где би било више врло топлих дана са максимумима око 32 степена Целзијуса – закључује Чубрило.

Фото: Д. Ристић

Септембар/октобар

На крају, Марко Чубрило открива још један детаљ.

- Прелиминарне временске прогнозе за ову годину нам поручују да ће и септембар бити топлији и сувљи у односу на прошлу годину и вишегодишњи просек, а у октобру се очекује михољско лето. За овај месец је процена да ће бити топлији, али влажан.

Како је било 2020?

Прошло лето није било једно од најтоплијих, али су врућине ипак задавале муке грађанима. Остало је уписано да је Неготин имао рекордна 63 тропска дана, а Београд “само” 48. Међутим, Београђанима су муке задавале тропске ноћи, њих чак 32, односно 15 више од просека.

РХМЗ: До 10 дана изнад 35 степени

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) средња сезонска температура ваздуха овог лета биће изнад просека, са одступањем до +2 степена.

- Вредности средње сезонске температуре ваздуха од 21 до 24 степена, у вишим пределима од 13 до 17. Број тропских дана од 30 до 50, а у Београду 45, на планинама до 5. Број дана са температурама изнад 35 степени од 3 до 10, у Београду пет. Могућа појава топлотног таласа крајем јула и почетком августа. Просечна сезонска количина падавина, број кишних дана од 20 до 28, у брдско-планинским пределима до 33 - стоји у дугорочној временској прогнози РХМЗ.

Стижу хладније зиме и топлија лета

Марко Чубрило је недавно у разговору за један новосадски портал изнео веома интересантну временску прогнозу.

- До краја осамдесетих година имали смо релативно хладне зиме са снеговима, па смо ушли у десетогодишњи циклус врло топлих зима (до 2001.), а и сада смо у десетогодишњем циклусу топлих зима са мало снега. Чак немамо ни толико топла лета, више су промењива и кишовита, без праве летње врућине. Врло вероватно ће ова или 2022. година бити прекретница и тада следи нова десетогодишња промена, па можемо очекивати хладније и снежније зиме, а сувља и топлија лета - рекао је Чубрило.

Фото: Новости

Најтоплији дан

Најтоплији дан у Србији, од када се врше метеоролошка мерења, био је 24. јул 2007. године, када су скоро свуда забележене максималне температуре. Тада је у Смедеревској Паланци измерено 44,9 степени, а у Београду 43,6.

Прошле године рекорд је забележен 31. августа, када је у Ћуприји било “само” 36,9 степени Целзијуса.

Најтоплије године

Најтоплија година за седам деценија метеоролошких мерења била је 2019, а за њом следе и 2018, 2000, 2007, 2015, 2014, 2008, 2012, 1994, 1951...

За Београд постоје подаци од 1888, али је управо та 2019. била најтоплија у престоници за више од 130 година.

Најтоплија лета

Чак 15 од 20 најтоплијих лета у Србији регистровано је од 2000. Најтоплије лето у Србији, али и Београду, било је оно из 2012. године када је у престоници била средња дневна температура од чак 26,0 степени.

Београђани још памте август 2018. када смо имали чак 22 тропске ноћи, док је остало записано да је прошло лето било друго најкишније у Србији икада.

Новости

ЛЕТЊИ ДАН

Као летњи дан рачуна се сваки онај у којем је максимална температура 25 степени Целзијуса или већа.

ТРОПСКИ ДАН

Као тропски дан се региструје сваки онај у којем је максимална дневна температура 30 степени или већа.

ТРОПСКА НОЋ

Означава се свака она ноћ током које се температура ваздуха, у најхладнијем делу, не спусти испод 20 степени.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)