ШЕЋЕРАНА ЧЕКА НОВЕ ИНВЕСТИТОРЕ: Градоначелник Пожаревца представио планове за недавно купљено земљиште (ФОТО)

Д. НОВКОВИЋ

12. 04. 2021. у 21:33

ГРАДОНАЧЕЛНИК Саша Павловић је јавности представио детаље око куповине земљишта Фабрике шећера у стечају, јер га је на такву презентацију обавезала одлука Скупштине града.

ШЕЋЕРАНА ЧЕКА НОВЕ ИНВЕСТИТОРЕ: Градоначелник Пожаревца представио планове за недавно купљено земљиште (ФОТО)

Фото: ГУ у Пожаревцу

Овом трансакцијом, локална самоуправа је постала власник 14 хектара, по цени од 69 милиона динара, што је двоструко мање од његове процењене вредности.

- Земљиште смо прибавили за 418 евра по ару, а већ сада његова вредност износи чак 1.200 евра. Део круга Шећеране је у власништву државе и, у сарадњи са нашим партнерима у Влади Србије, можемо формирати озбиљну индустријску зону, довољно велику да током наредних неколико година задовољи потребе Пожаревца за отварањем нових производних погона - напоменуо је градоначелник, истичући исплативост куповине.

Град у власништву већ има део Шећеране, јер је 2015, за 316 милиона, купио 22 хектара земљишта и 57.000 квадрата објеката у којима данас своје пословне просторе и погоне има више предузетника.

- Сада можемо да оформимо још једну индустријску зону, јер имамо много заинтересованих инвеститора. У близини је и комплетна инфраструктура, а ускро ће бити започета и изградња нове трафостанице, те брзе саобраћајнице - нагласио је Павловић.

ПЛАН

УНУТАР круга Шећеране, највећи део парцела сада припада локалној самоуправи, а остало је у власништву државе и Фабрике шећера у стечају. Ту су и неке приватне парцеле, које град планира да купи - уколико буду продаване по повољној цени.

Куповином додатног земљишта у кругу Шећеране, уз постојећу индустријску зону на девет хектара, створени су услови за градњу производних погона нових инвеститора, али не само великих, већ и власника малих и средњих предузећа.

- За нову индустријску зону, у којој се сада гради фабрика кафе, ускоро очекујем још уговора о продаји земљишта, а тренутно највећу заинтересованост исказују локални привредници који би да прошире пословање, или преместе производњу из насељених делова Пожаревца - закључио је градоначелник Саша Павловић.

Иначе, на мапи Северног блока индустријске зоне је обележено укупно 11 парцела за које су инвеститори показали интересовање. Иако их није именовао, први човек Пожаревца је напоменуо да раде у области обраде метала, ИТ сектору, производњи машина, изради обуће и услужним делатностима.

Фото: ГУ у Пожаревцу

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)