ОМАРОВА ДОНАЦИЈА ЗА ХОКЕЈ: Италијан из Швајцарске помаже спорт у Оџацима, у Бачком Брестовцу млади све више играју флорбол

Зоран Рајић

11. 04. 2021. у 08:38

МАЛО ко је у Бачком Брестовцу код Оџака чуо за флорбол - хокеј на паркету, али нема сумње да ће многи овде пожелети да упознају и заиграју тај млади спорт, захваљујући осведоченом пријатељу села, Италијану Омару дел Рицу Ричију.

ОМАРОВА ДОНАЦИЈА ЗА ХОКЕЈ: Италијан из Швајцарске помаже спорт у Оџацима, у Бачком Брестовцу млади све више играју флорбол

Спорт којим се баве деца широм света заживео и у Бачком Брестовцу

Флорбол је дворански екипни спорт који се игра по правилима хокеја на леду, али се играчи не клижу, него трче по терену. Појавио се седамдесетих година у Шведској, а данас је врло популаран и у Данској, Финској, Норвешкој, Естонији, Летонији, Чешкој и Швајцарској. У последњој деценији флорбол се рапидно шири по целој планети те је приметан битан напредак, посебно у Америци, Канади, Јапану, па и у Србији, где је тренутно актуелно шест клубова, а актуелни шампиони су Пирати. Репрезентација Србије је 21. на IFF International Floorball Federation ранг-листи.

УПРАВО је из Швајцарске у фискултурну салу ОШ "Никола Тесла" у Бачком Брестовцу стигла комплетна опрема за флорбол, коју је упутио Омар дел Рицо Ричи. То је једна од најновијих и бројних донација којима је Омар снабдео фискултурне сале и спортске клубове у оџачкој општини.

Италијан Омар је 1996. године први пут дошао у Бачки Брестовац, где живи рођена сестра његове супруге. Ту је врло брзо стекао пријатеље и заволео наше обичаје. У Швајцарској ради као сервисер у фабрици опреме за спортске хале. Његово стручно око одмах је "снимило" незавидно стање у школским фискултурним салама, касније и у спортским клубовима у оџачкој општини, а његово срце је знало шта треба учинити.

 

Омар дел Рици Ричи

- Моја фирма снабдева и одржава 3.000, или 80 одсто спортских сала у Швајцарској, где је рекреација фанатизам. У многим селима нема цркве или кафане, али постоји спортска сала. Услови за вежбање су на највишем нивоу. Пожелео сам да се по том узору унапреде и школске и остале спортске сале и терени у општини Оџаци - рекао нам је Омар.

Срђан Станковић, фудбалер и члан управе брестовачког ФК БСК истиче да је Омар у више наврата поклонио овом, као и истоименом рукометном клубу - лопте, голове, чуњеве и остале реквизите за тренинг. Донирао је лопте, кошеве, мреже, трамболине, рекете за бадминтон и разну другу опрему и у Бачком Грачацу, Оџацима, Лалићу и Српском Милетићу.

- Као село нисмо у могућности да обезбедимо најбоље услове за бављење спортом. Зато смо неизмерно захвални Омару, чија је хуманост заиста несвакидашња - каже председница Савета МЗ Бачки Брестовац Вања Косовац.

ШТА ЋУ НА БАЛКАНУ?

ОМАР има годишње седам недеља одмора, од чега три у јуну и две у септембру проводи у Бачком Брестовцу.

- Долазим ту да се одморим и дружим. Питају ме Швајцарци шта ћу на Балкану, а ја одговарам да би требало и они да дођу и гледају својим очима, а не на ТВ - каже Омар, који савршено говори српски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)