НОВОСАДСКА ШКОЛА ЗА ТРУДНИЦЕ: Градски центар за унапређење репродуктивног здравља спреман за кориснике

З. ГРУМИЋ

03. 03. 2021. у 05:55

НОВОСАДСКА ШКОЛА ЗА ТРУДНИЦЕ: Градски центар за унапређење репродуктивног здравља спреман за кориснике

Фото Н. Карлић

АМБУЛАНТУ Дома здравља Нови Сад у Алмашкој улици, која је у протеклом периоду детаљно обновљена и адаптирана за потребе Градског центра за унапређење репродуктивног здравља, посетили су градоначелник Милош Вучевић, директор ДЗ др Веселин Бојат и Вадим Смирнов, заменик директора Компаније НИС.

Тај центар, једини те врсте у Србији на локалном нивоу, имаће нову школу за труднице и дојиље, школу родитељства, као и посебну обуку за баке и деке када је реч о њиховом утицању на очување здравља унучади, односно најмлађих. Формирање те установе при ДЗ омогућено је уз подршку Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Града Новог Сада и НИС.

- Поносан сам што добијамо овакав здравствени центар у најстаријем делу града, који је намењен онима који тек треба да постану наши суграђани. За мене је ово снажна симболика, победа живота. То је и показатељ да улажемо у све сегменте здравства, уз борбу против вируса - изјавио је Вучевић.

КОВИД, ПА ГРАДСКА БОЛНИЦА

- НОВЕ болнице су увек потребне јер не знате у којем правцу може да иде епидемија. И болнице у Батајници и Крушевцу а надам се и та потенцијално у Новом Саду, после ће служити за лечење других болести. Новом Саду је потребна Градска болница - рекао је Вучевић поводом изјаве председника Вучића о изградњи ковид-болнице код Новог Сада.

Градоначелник је уверен да ће будуће маме, као и баке и деке долазити у то својеврсносаветовалиште и да ће им програми бити од велике користи. Заменик генералног директора НИС Вадим Смирнов је истакао је стратешко опредељења компаније да унапређује стандард живота у локалној заједници у којој делује и нагласио изузетну сарадњу са Градом Новим Садом.

Фото Н. Карлић

- Прошле године уложили смо доста новца у модернизацију десет новосадских школа, а ове године уложићемо у екологију.

Центар у Алмашкој улици имаће и регионални значај. Служиће и за едукацију здравствених и просветних радника као и ученика о у Војводини. У обнову тог објекта уложено је 55 милиона динара.

- Школа за труднице је бренд ДЗ, а кроз њу током године прође око 1.500 будућих мајки.

- Новина је да ћемо вратити јувенилног гинеколога у примарну здравствену заштиту како бисмо имали што здравију популацију - истакао је др Бојат, напомињући да ће у Центру радити 25 до 30 здравствених радника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)