ДОЖИВЉАЈИ ЖИВОТА ОД НЕОЛИТА ДО СРЕДЊЕГ ВЕКА: Локалитет Гомолава уз саму обалу Саве у Хртковцима код Руме добија археолошки парк

С. Костић

12. 02. 2021. у 14:07

ДОЖИВЉАЈИ ЖИВОТА ОД НЕОЛИТА ДО СРЕДЊЕГ ВЕКА: Локалитет Гомолава уз саму обалу Саве у Хртковцима код Руме добија археолошки парк

Фото Завичајни музеј

ГОМОЛОВА у Хртковцима код Руме, један од најзначајнијих културно-историјских локалитета уз реку Саву, добиће археолошки парк.

Осим што ће знатно допринети развоју туризма овог краја, омогућиће и наставак даљег истраживања које је прекинуто пре две године. Будући парк омогућио би посетиоцима да виде како су људи живели на овим просторима од доба неолита, кроз све праисторијске периоде, па све до римског и средњовековног доба.

На Гомолави уз саму обалу Саве, 16 километара низводно од Сремске Митровице, донедавно су археолози водили "битку" са матицом ове реке за сваки квадрат културног слоја испуњеног разноврсним предметима из праисторијског, античког и средњовековног периода. Сава је силом снаге матице односила делове излетишта, па је доста локалитета нестало у таласима.

сачувано Предмети пронађени  на локалитету  Гомолава, Фото Завичајни музеј

- Побољшање заштите постигнуто је 2018, када је лева обала Саве уређена обалоутврдом и насипом, а на југоисточној и северозападној страни археолошког налазишта, на растојању од 110 метара, постављени су потпорни зидови - габиони - каже за Урош Николић, кустос-археолог у Завичајном музеју у Руми.

БЕБИН ГРОБ

ТОКОМ истраживања на Гомолави откривен је усамљени гроб бебе из периода бронзаног доба или 2.000 година пре наше ере. Поред карлице налазила се мала керамичка шоља, на основу које знамо да овај гроб припада периоду ватинске културе. Прилог у гробу, објашњава се веровањем у загробни свет, због чега су са покојницима сахрањивани дарови у храни и пићу - каже Николић.

- На костима се налазе трагови инфекције, која се развила још у току феталног развоја, на основу чега се може закључити да је болест пренета на бебу са оболеле мајке.

Сам локалитет, простире се на 60 ари, а само пола је истражено. Овде су нађени трагови винчанског и етруског писма, двоглава теракота из келтског доба, посуђе и оружје од неолита до римских дана, шлемови, римске двоколице и многи други предмети. Изградњом насипа на Сави између Хртковца и Јарка, који је подразумевао заштиту археолошког локалитета, довело је и до нових открића на Гомолави, што ће уређењем археолошког налазишта, посетиоцима бити презентовано.

ЛОКАЛИТЕТ Део историјског богатства је однела и Сава, Фото Завичајни музеј

- Унутар археолошког ископа, планирано је да се постави интерпретативна табла која приказује сложеност наслојавања и формирања "тела" са обележеним културним хоризонтима. Приступ овом простору био би преко издигнуте стазе, која се степеништем спушта на плато - појашњава Николић.

- Предвиђен је и визиторски центар, који би се налазио на почетку парцеле и био би изграђен од савремених материјала, али би подржавао изглед неолитских кућа које су откривене на Гомолави. У наставку је предвиђена изградња бунгаловског насеља - доживљај живота у неолиту или живот са глином. Ови објекти били би изграђени по узору на истражене неолитске куће са Гомолаве. Један од објеката биће реконструисана неолитска кућа, млађа фаза из насеља и служио би у едукативне сврхе. Предвиђена је и надстрешница за одржавање часова на отвореном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)