ВЛАСТ СНС И У ЋИЋЕВЦУ? Комбинаторике уочи конститутивних седница локалних скупштина у расинском округу

С. БАБОВИЋ

субота, 08. 08. 2020. у 10:44

ВЛАСТ СНС И У ЋИЋЕВЦУ? Комбинаторике уочи конститутивних седница локалних скупштина у расинском округу

Фото Facebook

КОНСТИТУТИВНЕ седнице локалних скупштина на територији Расинског округа заказане су за средину месеца, а прва ће - 12. вгуста - бити одржана у Ћићевцу.

И, незванично се сазнаје да је око формирања власти већ постигнут начелни договор између напредњака који су на локалним изборима освојили 11 мандата, СПС којем припада једно место и листе под именом "СРС - др Зоран Миливојевић Батке" са два представника.

Ових 14 одборника у Скупштини са укупно 25 места, по свему судећи, биће довољно за то да се дугогодишњи челник локалне самоуправе и лидер "Покрета за очување општине Ћићевац" Златан Кркић - са освојених 10 мандата, ипак, пресели у опозиционе клупе. У ОО СНС, међутим, нису желели да унапред говоре на ову тему, а изостао је и коментар функционера који је кормило Ћићевца преузео још 2003.

У Крушевцу и у још четири општине Расинског округа изборни резултати нису били тако "тесни", па ће конститутивне седнице углавном на дневном реду имати само верификацију мандата, са избором скупштинских органа, али не и органа власти.

СНС ће у новом сазиву крушевачке Скупштине, од 18. августа, имати чак 52 од укупно 79 мандата, а једино ће још коалиција СПС-ЈС, са осам представника, моћи да формира самосталну одборничку групу. Мање од пет места су освојили покрети "Метла" и "За Краљевину Србију" (четири) и "СНП - Др Ненад Поповић", са упола мање мандата.

РАЗЛИКА САМО 202 ГЛАСА

РАЗЛИКА између СНС и "Покрета за очување општине Ћићевац - Златан Кркић" на изборима је била свега 202 гласа и било је јасно да ће утицајнији моћи да формира власт у општини, где је излазност међу 7.517 уписаних бирача износила 79 посто. СНС је у парламенту био у опозицији, док је Зоран Миливојевић - Батке(сада носилац листе СРС) партиципрао у власти заједно са актуелним председником општине.

Два дана пре Крушевљана, састаће се и одборници у Варварину, где је СНС освојио 19 од укупно 35 мандата, а следе СПС-ЈС са осам, ГГ "Наши људи" са пет и "Темнићка алтернатива" са три.

Локални парламенти и Брусу, Александровцу и Трстенику ће бити конституисани 20. августа.

У вароши под Копаоником је, са само седам освојеним места, власт изгубио Милутин Јеличић Јутка - носилац листе назване "За модеран Брус" који је у међувремену и неправоснажно осуђен због полног узнемиравања, па је извесно да ће нови председник Општине бити неко од напредњака којима припада 16 од 29 одборничких места. Сличан сценарио је изгледан и у Трстенику, где СНС има 31 од укупно 49 одборника, а ситуација је неспорна и у Александровцу, где напредњаци такође имају комотну већину - 43 од 59 мандата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)