Епидемиолошко стање на југу Србије: У Клиничком центру Ниш на вирус корона позитивне 74 особе, петоро на респиратору

Новости онлајн/Д. АЛИХОЏИЋ

02. 07. 2020. у 14:25

Епидемиолошко стање на југу Србије: У Клиничком центру Ниш на вирус корона позитивне 74 особе, петоро на респиратору

Фото: Д. Алихоџић

У протекла 24 сата у Клинички центар примљен је 31 пацијент, 86 прегледано а једно лице је преминуло а тренутно се 74 оболелих. Ови подаци могли су се чути на првој конференцији за новинаре коју је од почетка епидемије организовала Управа ове установе.

- Нова реорганизација Ковид болница у Клиничком центру подразумева да пацијенти које припмамо иду преко тријажно-пријемног одељења Клинике за инфективне болести и у зависности од клиничког налаза пацијенти се распоређују у три ковид болнице а то су Клиника за рехабилитацију, Клиника за плућне болести и Клиника за инфективне болести - казао је професор др Горан Станојевић, помоћник директора Клиничког центра Ниш и додао да се пацијенти са лакшом клиничком сликом одлазе кући који су 14 дана у изолацији.

Према његовим речима, пацијенти са средње и тешком клиничком сликом се примају у ковид болнице.

- На респираторима је пет особа које су у критичном стању. Такође, хоспитализовано је и петоро деце због сумње, али су негативни - навео је Станојевић који је појаснио на који начин се сада збрињавају и пацијенти који нису заражени короном. - Ургентне пацијенте примамо све време трајања епидемије, али примамо и све пацијенте који захтевају интервенције везане за малигна оболења. Примамо и грађане код којих би даље одлагање лечења изазвало комликације. У овом моменту померене су само процедуре доброћудних оболења, све остало се третира редовнео, оперативно, и у 15 оперативних сала новог Клиничког центра.

Доста полемика и спекулација у јавности односи се на број оболелих лекара. Саопштено је да је тренутно оболело 20, и то 13 лекара и седам сестара. Укупно је до сада било заражено и оздравило 129 здравствених радника.


 

Фото: Д. Алихоџић

Tekst potpisa

- Последњих недељу дана имамо једну колегиницу која је инфицирана и неколико лекараиз њеног тима су у кућној изолацији. Уведене су мере превазилажења оваквог стања, тако да тренутно имамо подршку четири пулмолога из Клиничког центра, пет инфектолога из осталих здравствених центара и 18 специјализаната, што уз наше лекаре превазилази кадровски капацитет који генерално имамо - навео је директор Инфективне клинике проф др Миодраг Врбић.

Оно што највипе мучи грађане је тестирање које је отежано последњих десетак дана. Др Владан Ћосић, заменик генералног директора појаснио је да серотолошких тестова имају више хиљада на лагеру, а ПСР тестирање ради Институт за јавно здравље.

- Серолошки и ПСР тестови се не искључују већ само допуњавају. Тестом ПСР се директно узрокује брис и директно се доказује вирус, а серолошки тест одређује антитела након 7 и 15 дана. Зааједно клинишком сликом и радиографијом се долази до коначне дијагнозе и једно друго не искључује нити може да замени”, казао је Ћосић.


РЕГИОН

У КОВИД болницама у Врању је 98, од тога 56 позитивних, у Сурдулици 32 хоспитализована, од тога 24 оболелих, док је у Лесковцу 66 пацијената. Шеф Тријажног одељења Клинике за инфективне болести др Никола Миленковић каже да је стање под контролом.

- Оно што за нас представља проблем је то што покривамо велики број пацијената који долазе са југа Србије и једино ту врсту оптерећења има Клинички центар Ниш - каже Миленковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)