Епидемија у српским срединама на КиМ: После три недеље без заражених оболело 25 особа, корона под контролом

Танјуг

02. 07. 2020. у 08:50

Епидемија у српским срединама на КиМ: После три недеље без заражених оболело 25 особа, корона под контролом

Фото: И.Радуловић

У српским срединама на КиМ, после три недеље без заражених корона вирусом, број инфицираних достигао је 25, потврдио је у среду епидемиолог из Завода за јавно здравље др Александар Антонијевић.

Антонијевић је нагласио да је за сада ситуација под контролом.

„Дошло је до наглог пораста људи који се јављају домовима здравља са сумњом на респираторну инфекцију, 25 новооболелих је озбиљан број и сигуран сам, још ће расти у наредним данима, јер још нису сви који су се јавили са симптомима тестирани", рекао је Антонијевић за Косово онлајн.

Он је навео да се из дана у дан повећава број тестираних.

„Радимо брзе тестове и ПСР тестирање, покушавамо да зауставимо рапидан пораст, да видимо на чему смо до краја недеље и до средине следеће недеље, надам се да ће сви који су се јавили са медицинским индикацијама покривени, тада ћемо имати јасију слику, још увек је рано да конкретно дајем мишљење", додао је Антонијевић.

Јуче су стигли резултати 30 тестираних узорака, од којих је девет особа позитивно, рекао је Антонијевић.

Додао је да је јуче узет 41 узорак, који се данас шаље на тестирање у Београд и да се разултати очеку у петак.

„У петак ћемо узорковати надам се, 50-60 људи, заокружићемо једну велику целину, прикупили смо све индикације људи који су се јављали домовима здравља, радили смо тријажу, оно што је и клинички и резултатима испуњавало услове је већ тестирано, а оно што је само са клиничком сликом тестираћемо у наредним данима, тако да ћемо имати јаснију слику о стању у току наредне недеље", рекао је Антонијевић.

Истакао је да су симптоми респираторне инфекције везани за ковид -19 поред температуре и кашља проширени и да су додати мучнина, повраћање и дијареја.

„Молим грађане да се јаве у ковид амбуланту у месту где живе, одраде крвну слику, клинички преглед, консултују инфектолога, епидемиолога о даљим корацима", апеловао је Антонијевић.

Нагласио је да је ситуација у здравственим институцијам стабилна.

„Трудили смо се, у старту смо знали шта је приоритет, шта су проблеми успели смо да сачувамо здравствени систем, имали смо довољан број тестова, радили смо тријажу и успели смо да нам здравствени систем не испадне из функције", рекао је Антонијевић.

Додао је да је здравство у пуном капацитету када су опрема, медикаменти и струка у питању, као и то да су ранији преоблеми везани за тестирање решени и да се сада резултати тестирања на ковид добијају истог дана, најкасније сутрадан.

Апеловао је на грађане да поштују основне препоруке ношења личне заштитне опреме у затвореном простору, социјалну дистанцу, све мере које су на снази.

„Штета је већ настала, било је пуно јавних окупљања, прослава, матура, свега сада је то заустављено, пробаћемо да санирамо и зауставимо даље ширење", рекао је Антонијевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)