АНТИЧКИ ГРАД СВЕ ДОСТУПНИЈИ ЈАВНОСТИ: Министарство културе Србије помаже уређење утврђења "Хореум марги" у Ћуприји

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

07. 06. 2023. у 17:04

ЗА конзерваторско-рестаураторске радове на античком утврђењу "Хореум марги" у Ћуприји, Министарство културе Србије Музеју "Хореум Марги" - Равно Ћуприја, које је носилац пројекта, одобрило је 2.800.000 динара.

АНТИЧКИ ГРАД СВЕ ДОСТУПНИЈИ ЈАВНОСТИ: Министарство културе Србије помаже уређење утврђења Хореум марги у Ћуприји

Фото:З.Глигоријевић

Иако ће то бити само прва фаза реализације вишегодишњег пројекта, чија је укупна вредност око 12 милиона динара, реч је о највећем износу који је ћупријски музеј добио за неки пројекат. Министарство културе је до сада археолошка истраживања финансирало са највише милион динара.

Ове године биће урађени припремни грађевински и зидарски радови на конзервацији дела античког утврђења "Хореум марги". То је веома значајно, јер представља наредну фазу након вишегодишњих археолошких истраживања на овом локалитету.

Реализацијом овог пројекта, који ће обухватити и уређење самог локалитета, попут осветљења и постављања информативних табли, део локалитета античког града биће доступнији широј јавности.

Обрада археолошког материјала

НОВАК Новаковић додаје да је Министарство културе, и то у целости, одобрио пројекат "Манастир Раваница - обрада, документовање и смештај покретних налаза са старих ископавања" и одобрило 900.000 динара, што ће омогућити обраду археолошког материјала, који до сада нису публиковани.

- Локалитет је и до сада био доступан посетиоцима, није га било могуће посетити у било које доба дана, нити је био представљен на адекватан начин, јер, због девастације, приказ објекта није био репрезентативан. Зато пројекат подразумева и надоградњу оштећених делова објекта. Након конзервације, део локалитета који је ископан у оквиру археолошких истраживања биће заштићен од даљег утицаја атмосферских и пропадања - каже директор Музеја "Хореум Марги" - Равно Ћуприја Новак Новаковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НИЈЕ МОГАО ВИШЕ ДА ЋУТИ: Огласио се Новак Ђоковић због убиства Срба на Косову