ОКРУЖНИ ЗАТВОР У КРУШЕВЦУ: Сели се из центра, пројекат од петка на јавној расправи

С.БАБОВИЋ

29. 03. 2023. у 09:38

ОКРУЖНИ затвор у Крушевцу сели се из центра града први пут након што се у другој полoвини 19. века спомиње у званичној преписци начелника Округа тадашњем МУП-у.

ОКРУЖНИ ЗАТВОР У КРУШЕВЦУ: Сели се из центра, пројекат од петка на јавној расправи

Foto:S.Babović

Предлог урбанистичког пројекта наћи ће се на јавној презентацији од 31. марта до 6. априла у Градској управи, као и на интернет презентацији града. Током трајања презентације за нов комплекс, моћи ће да се доставе примедбе и сугестије, а више детаља биће постављено на градском сајту.

Нова локација затвора, како су "Новости" раније писале, биће насељено место Текије.

Тендер за израду пројектно-техничке документације раније је расписан.

Према раније објављеним плановима, идеја је била да Окружни затвор буде изграђен на више од 28 хектара, као и да комплекс чини пет целина(четири за осуђенике и један за притворску једицу), са одговарајућим приступним саобраћајницама, посебним зонама за возила, надзором и сигнализацијом.

Планирано је да затвор буде полуотвореног типа, а да у њему казне издржавају осуђени за најлакша кривична дела или лица под мерама притвора, као и санкционисани у прекршајном поступку.

Седиште крушевачког затвора својевремено се налазило у подруму данашњег седишта Градске управе. Потом је пресељено у коњушницу, а задњих деценија је на актуелној локацији, иза ГУ. Према доступним подацима, затвор се први пут спомиње у писму начелника Округа капетана Радована Петровића упућеног Попечитељству унутарњих дела 17. марта 1844. До 1974. функционисао је при Министарству унутрашњих послова, као Општински затвор, 1985. је дефинисан као Затвор у Крушевцу. Четири године касније је постао Окружни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

ИЗДАО ВУЧИЋА КАО ЛУКАШЕНКА: Није случајно што је Слободан Милошевић за Богољуба Карића рекао да је најгори човек на свету