ВИШЕ ЗА МАЈКЕ БЕЗ ПОСЛА: Покрајинска влада јуче утврдила нове мере помоћи за око 1.300 вишечланих породица

Ј. С.

26. 01. 2023. у 06:45

ОКО 1.300 незапослених мајки у АП Војводини које роде треће или четврто дете, у овој години добијаће матерински додатак у месечном износу од 22.500 динара, што је за 7.500 динара више него прошле године.

ВИШЕ ЗА МАЈКЕ БЕЗ ПОСЛА: Покрајинска влада јуче утврдила нове мере помоћи за око 1.300 вишечланих породица

Фото Н. Живановић

За ту намену Покрајинска влада на јучерашњем заседању определила је из буџета укупно 360 милиона динара, а право на матерински додатак се остварује у трајању од 24 месеца.

Ова мера подршке примењује се, иначе, од 2018. године.

На истој седници донета је и Одлука о додели бесповратних средстава породицама у којима се роди треће или четврто дете за решавање стамбеног питања или за унапређење услова становања на територији АП Војводине за 2023. годину.

За ову намену је опредељено укупно 250 милиона динара, а средства ће бити додељена путем јавног конкурса који ће расписати Покрајински секретаријат за социјалну политику,

демографију и равноправност полова.

- Право на ове субвенције имају породице (брачне и ванбрачне заједнице с децом, као и једнородитељске породице) на територији АП Војводине у којима се, почев од 1. јануара 2022. године па до дана расписивања конкурса - роди треће или четврто дете.

Покрајинска влада ће у 2023. години суфинансирати трошкове поступка вантелесне оплодње у износу од 240.000 динара, од чега је 40.000 за замрзавање ембриона. Трошкови криоембриотрансфера (поступак вантелесне оплодње из замрзнутог материјала) суфинансираће се у износу од 100.000 динара.

За ову меру подршке планирано је укупно 40 милиона динара, а процењено је да ће право на ову помоћ остварити 130 парова.

ПОДРШКА САМОЗАПОШЉАВАЊУ

НА основу усвојеног Акционог плана за запошљавање у 2023. години, опредељено је 50,5 милиона динара за подршку самозапошљавању, затим послодавцима за упошљавање незапослених радника, јавне радове и стручну праксу, као и за обуке у професионалним и радним вештинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

ТРАГЕДИЈА ГЛУМЦА: Убијена хицем у потиљак - стан запаљен, све је било до детаља испланирано