ВАКЦИНИШУ И ДЕЧАКЕ: У Нишу ХПВ заштиту од рака грлића материце примило чак 1.300 младих узраста од 9 до 19 година

Ј. ЋОСИН

26. 01. 2023. у 06:00

ХПВ вакцину која, како показују истраживања, у 90 одсто случајева спречава рак грлића материце, а од јуна прошле године је бесплатна, у Нишу је примило око 1.300 деце и младих.

ВАКЦИНИШУ И ДЕЧАКЕ: У Нишу ХПВ заштиту од рака грлића материце примило чак 1.300 младих узраста од 9 до 19 година

Др Душан Симић, Фото ДЗ у Нишу

- Ову врсту заштите могу да добију дечаци и девојчице од 9 до 19 година, а о свом трошку и старије особе - прецизира начелник Службе гинекологије у овдашњем Дому здравља др Душан Симић.

- Иначе, интересовање за вакцинацију је изненађујуће добро, а посебно је индикативно да ју је примило и између 150 и 170 дечака, јер су они у перспективи преносиоци, а овако се штите од карцинома пениса. Деца узраста од 9 до 15 година примају две, а они старији три дозе. Процедура, притом, предвиђа да се родитељи који желе да њихова деца приме вакцину јављају изабраном педијатру, а пунолетне даме свом гинекологу.

Промо-тим угледне медицинске установе, Фото ДЗ у Нишу

Наш саговорник наглашава и да се основним узроком рака грлића материце, углавном, сматра дуготројана резистентна инфекција хуманим папилома вирусом, односно групом тих вируса.

- Наравно, присутни су и други фактори, попут раног ступања у сексуалне односе, великог броја интимних партнера, пушења, злоупотребе алкохола и дрога... али значајну улогу има имуни систем. Јер, поједине особе карактерише и такозвани хиперимуни одговор на инфекцију, па долази до честих претканцерозних стања - додаје др Симић и истиче колико је важно да се она открију на време, јер на тај начин може да се реагује и да се спречи развој инвазивне болести.

Фото ДЗ у Нишу

Иначе, у нишком Дому здравља обављају се две врсте прегледа за рано откривање ове опаке болести - национални скрининг за рано откривање грлића материце и годишњи, регуларни систематски преглед.

- У оквиру националног скрининга могуће је урадити Папа тест свакога дана, без упута изабраног лекара и здравствене књижице, већ само са личном картом - подсећа др Симић.

Каже и да је установа у којој води Службу гинекологије тренутно једина у Србији која је формирала цитолошку лабораторију по свим европским стандарима. У њој се "читају" Папа тестови не само са подручја Нишавског, већ и са територије још четири округа на југу Србије. А, годишње се уради и до 8.000 ових дијагностичких процедура...

Србија је, подсетимо, друга по смртности, а четврта по оболевању од овог типа рака у Европи. Насупрот томе, у Аустралији су, на пример, пре око деценије започели са масовнијом вакцинацијом деце и успели да ову болест готово искорене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)