НЕ ТУЧЕМ, САМО СНИМАМ: Млађи основци у Новом Саду немају свест о томе шта да предузму када се суоче са вршњачким насиљем

Ј. Симић

09. 12. 2022. у 06:45

НЕ, па ми нисмо никог малтретирали. Ми смо само гледали, а кад је постало занимљиво, снимили и поделили то на друштвеној мрежи - најчешћи је одговор основаца који су били у прилици да изблиза посматрају насиље међу својим вршњацима.

НЕ ТУЧЕМ, САМО СНИМАМ: Млађи основци у Новом Саду немају свест о томе шта да предузму када се суоче са вршњачким насиљем

Фото приватна архива

Управо улога посматрача у вршњачком насиљу, тема је стручних радионица које у сарадњи са Управом за здравство Новог Сада организује Саветовалиште за младе Дома здравља. Више од 350 ученика других, трећих и четвртих разреда из пет основних школа учествује у радионицама "Вршњачко насиље у очима посматрача". Циљ је подизања нивоа свести улоге посматрача ове пошасти савременог доба.

Дипломирани психолог специјалиста Саветовалишта Мирјана Николић са основцима разговара о различитим видовима и нивоима вршњачког насиља, упознаје их са факторима ризика али и са последицама насиља у односу на жртву, насилника и друштво у целини. Кроз ове разговоре не етикетирају се и не именују друга деца, било да су жртве или посматрачи насиља.

- Испоставило се да основци узраста од другог до четвртог разреда прилично добро препознају овај проблем, али да немају свест о томе како да се понашају када се нађу у улози сведока вршњачког малтретирања - каже за "Новости" психолог Мирјана Николић.

Фото приватна архива

По речима наше саговорнице, најважнија порука је да се сви конфликти могу решити речима. Деци треба објаснити да као жртве али и као посматрачи имају велику моћ да својим реаговањем спрече насиље или да га појачавају. Најисправније је да такав случај одмах пријаве одраслој особи у коју имају поверење.

ЗНАЈУ ШТА ЈЕ "ПЛАВИ КИТ"

ИСПОСТАВИЛО се да су и основци нижих разреда чули за злогласне интернет игрице као што је "Плави кит" које промовишу задатке попут суицида. Родитељи би, наглашава психолог Николић, морали да знају које све сајтове њихова деца посећују и какве их опасности одатле вребају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (1)

НЕМОЈТЕ ДА ВАС ЛЕТО ИЗНЕНАДИ: На време резервишите своје место у неком од прелепих турских летовалишта