ИМАЈУ КУЋЕ, АЛИ БИ ЈОШ ЈЕДНУ ОД ДРЖАВЕ: У Белој Цркви бура око добијања новца за куповину сеоских домаћинстава

Ј. Ј. БАЉАК

01. 12. 2022. у 17:39

ИНФОРМАЦИЈА да је пет породица из Беле Цркве на конкурсу Министарства за бригу о селу добило новац за куповину сеоских домаћинстава подигла је великау прашину у овој јужнобанатској општини.

ИМАЈУ КУЋЕ, АЛИ БИ ЈОШ ЈЕДНУ ОД ДРЖАВЕ: У Белој Цркви бура око добијања новца за куповину сеоских домаћинстава

Фото Е. Веверица

Део јавности резигнирало је то што су међу добитницима ове новчане помоћи двојица утицајних и кажу добро ситуираних људи из локалне самоуправе. С друге стране, председница општине Виолета Симић каже да конкурс није био намењен само социјално угроженим категоријама, те да је свако имао право да учествује.

Овим поводом званично се огласио и белоцрквански ЛСВ. Душко Анукић из ове опозиционе странке обзнанио је да су ти утицајни људи Милош Миленковић из села Дупљаја, један од шефова у ДЈУП "Белоцркванска језера", као и локални одборник Радован Игњатовић из села Врачев Гај.

Пет породица које су добиле новчану помоћ за куповину куће, Фото Општина Бела Црква

- Миленковић има сређену кућу у Дупљаји, два аутомобила, од којих један вреди више од 10.000 евра, као и празну тастову кућу у истом селу. И Раде Игњатовић је добро ситуиран.

Важи за великог паора, који обрађује 100 ланаца земље, држи пуно стоке и живи у сређеној вишеспратници у Врачевом Гају. Срамотно је то што су уопште учествовали на конкурсу - образложио је Анукић.

Виолета Симић, Фото Ј. Ј. Баљак

Незадовољство ЛСВ усмерено је и на председницу општине, коју су јавно питали да ли је ово могло да се избегне. Она међутим каже да локална самоуправа није одлучивала о томе ко ће учествовати, нити ко ће добити новац на конкурсу.

- Наша обавеза била је да свим заинтересованим суграђанима који желе да живе на селу помогнемо у прибављању неопходне документације. То смо и учинили. Министарство је одлучивало о томе ко испуњава услове конкурса и ко ће добити новац. Ми са тим немамо ништа - истакла је Симићева за "Новости".

Душко Анукић, Фото Белоцркванске новости

Она је напоменула и да је новац одобрен за свих шест породица које су конкурисале, тако да, у том смислу, нико није ускраћен. Једино је породица из Јасенова, којој су била одобрена средства, остала без уговора, јер је кућа коју су договорили да ће купити у међувремену продата.

СЛАБО ИНТЕРЕСОВАЊЕ

ВИОЛЕТА Симић каже да је у Белој Цркви, упркос промовисању, владала мала заинтересованост за овај конкурс. Социјално угрожене породице већином не желе да иду на село, јер у граду лакше зараде наднице. С друге стране, било је доста случајева да породице нису ни могле да учествују на конкурсу, јер куће које су желели да купе нису имале решене имовинско-правне односе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну