ПОСЛЕ ПЕТ МИНУТА МУ УЗЕЛИ МЕДАЉУ: Дечак (10) из Алексинца доживео неправду на школском првенству града Ниша у пливању

Д. МИЉКОВИЋ

01. 12. 2022. у 21:40

НИ пет минута након што је проглашен за победника у пливању у својој категорији Вукашину Стојковићу (10), ученику чевртог разреда из Алексинца са груди је скинуто златно одличје и то док је још био на постољу!

ПОСЛЕ ПЕТ МИНУТА МУ УЗЕЛИ МЕДАЉУ: Дечак (10) из Алексинца доживео неправду на школском првенству града Ниша у пливању

Фото Приватна архива

Испоставило се да је он победник окружног такмичења, а не општинског за Нишлије, за које су следовале медаље. Због ненамерног, али грубог пропуста Вукашин је такмичење завршио у сузама, а његови родитељи и школа траже да се ова неправда исправи. Представници Савеза за школски спорт из Алексинца и Ниша признају да је дечак "жртва болног пропуста, али да је све било по пропозицијама".

Вукашин у свом граду нема базен, али му то није препрека да већ четири године вредно тренира. Прошле године је на истом такмичењу освојио сребро, а ове године је заблистао пливајући краул. Сузе радоснице због победе брзо су се претвориле у сузе због неправде јер му је тешко да прихвати да му је медаља одузета иако је био најбољи.

Фото Приватна архива

Родитељи, али и Александра Стојановић, педагог у школи коју Вукашин похађа кажу да су још у шоку због свега што се десило.

- Уредно смо на основу позива Савеза за школски спорт Алексинца пријавили четири ученика наше школе за такмичење у Нишу. Све је било беспрекорно организовано до тренутка када је Вукашину скинута медаља с врата што је спортски и педагошки потпуно неприхватљиво - каже Стојановићева и додаје да је дечаку после свега, слаба утеха што је победник али без медаље.

Из Савеза за школски спорт Алексинца кажу да "нико није смео детету да скине медаљу"

- Уместо да славимо пласман нашег малог суграђанина на републичко такмичење, што је велики успех ако се зна да нема базена у Алексинцу, у ситуацији смо да привучемо пажњу медија због туђег пропуста. Ипак, мислимо да ово не треба да баци мрљу на колеге из Ниша који су организовали овај спортски догађај - кажу из алексиначког Савеза и тврде да су њихови такмичари били уредно пријављени за надметање у нишком Чаиру.

Они, наиме, у Алексинцу не могу да организују општинско такмичење већ су се пливачи у истој трци надметали са нишким вршњацима за обе категорије: општинску и окружну.

Вукашин је имао најбољи резултат али се његова победа сматра најбољом у окружном пласману.

- Да ли је требало да пустимо да дете само плива јер из Алексинца није било друге деце у тој категорији - пита Јован Јовановић, стручни сарадник нишког Савеза за школски спорт.

- Вукашину нико није одузео победу већ само није добио медаљу јер су оне биле предвиђене за нишке победнике на општинском такмичењу. Била су 384 такмичара и све остало било је беспрекорно организовано. Неко је направио болан пропуст, није обратио пажњу на то да је Вукашин из Алексинца и дао му је медаљу. Није то урадио намерно. Више од 40 година сам у школском спорту и жао ми је што се ово десило.

Фото Приватна архива

НИЈЕ ДО НОВЦА НЕГО ДО ПРИНЦИПА

ОРГАНИЗАТОРИ такмичења кажу нису имали вишак медаља и да би морали да је ускрате неком нишком детету да Вукашину нису скинули медаљу.

- Трудимо се да помогнемо деци која у својим срединама немају услове за такмичења и тако се боримо против дискриминације. Свесни смо да њихови савези немају средстава ни услове да организују такмичења. И, треба знати још нешто: медаља кошта стотинак динара и у овом случају није био проблем у новцу већ у принципу - каже Јован Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Наш интерес мора да буде да разговарамо и да долазимо до компромисних решења

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Наш интерес мора да буде да разговарамо и да долазимо до компромисних решења

СКУПШТИНА Србије наставља данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 15:45

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (3)

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Наш интерес мора да буде да разговарамо и да долазимо до компромисних решења