ОПОРАВАК САМО 48 САТИ: Уз помоћ из Београда, нишки хирурзи лапароскопски оперисали желудачну килу

Ј. ЋОСИН

28. 09. 2022. у 06:13

ЛЕКАРИ из нишког Центра за минимално инвазивну хирургију, са колегама из Београда, обавили су прву операцију желудачне киле лапароскопском методом која омогућава краћи и лакши постоперативни ток.

ОПОРАВАК САМО 48 САТИ: Уз помоћ из Београда, нишки хирурзи лапароскопски оперисали желудачну килу

Фото Ј. С.

Ово није прва операција тог типа у Нишу, али је реч о новијој процедури и идеја је да се за почетак овде обави до тридесетак захвата годишње.

Тим у сали су предводили др Бојан Јовановић, директор поменутог нишког центра, проф. др Александар Симић, шеф Катедре за хирургију Медицинског факултета Универзитета у Београду и начелник Прве хируршке клинике КЦ Србије, те доцент др Огњан Скробић.

Ова операција није рутинска и може се изводити само у високоспецијализованим центрима.

Технички захтевна процедура подразумева и адекватну припрему болесника, савремену дијагностику и мултидисциплинарни приступ - објашњава проф. др Симић.

Фото Ј. С.

И, заиста, после једног захвата је могуће доживотно отклонити здравствени проблем који изазива тегобе попут горушице, те сметњи у радњи срца и плућа, а пацијенти већ за 48 сати напуштају болницу и упућују се на кућно лечење.

- Пацијенти су добро селектовани и тимским радом је одрађена клиничка дијагностика. У Србији се годишње обави стотинак операција овог типа, али ми не тежимо великим бројевима у старту, већ акценат стављамо на квалитет рада - прецизира доцент др Скробић, напомињући да су на програму само пацијенти са јасним индикацијама.

Савремене методе и на југу Србије

Захваљујући гостима на подршци и помоћи, директор нишког Центра за минимално инвазивну хирургију др Јовановић не крије задовољство што ће убудуће и људи са југа Србије моћи да се лече најсавременијим методама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

СНИМАК КАО ДОКАЗ: Кика се није убила! Мајка покојне јутјуберке се огласила на друштвеним мрежама