У ЛОНЦУ И БАНАТ И БОСНА, УЗ СЛАНЕ ДРЕЊИНЕ: Жене из села Крајишник организовале традиционални "Босански лонац" (ФОТО)

Б.Грујић

20. 09. 2022. у 11:57

ЖЕНЕ из села Крајишник, у општини Сечањ, у средњем Банату, успешно су организовале још једну, по много чему специфичну и јединствену манифестацију Босански лонац, шести пут заредом.

У ЛОНЦУ И БАНАТ И БОСНА, УЗ СЛАНЕ ДРЕЊИНЕ: Жене из села Крајишник организовале традиционални Босански лонац (ФОТО)

Фото: Спасо Младеновски

Киша и хладно време, нису пореметили идеју миомириса из чудотворног  лонца, у који, како то рече једна бака из Крајишника, цео Банат и Босна заједно стану и тако треба да буде.

У чему је заправо тајна Босанског лонца, традиционалног јела, нико са сигурношћу не зна, али они који су га пробали у Крајишнику, истичу благотворно дејство на чула укуса и мириса, уз велико уживање у сласти сваког залогаја.

Фото: Спасо Младеновски

Најукуснији Босански лонац, ове године скувале су жене из Честерега, мада су одлучивале само нијансе  и сви остали лонци, који су се такмичили, остали су испражњени до дна.

Фото: Спасо Младеновски

Једна од специфичности традиционалног припремања Босанског лонца су игре, док се он лагано крчка на ватри, а ове године први пут,  су  у њима, учествовала и деца и такмичила се у трци у џаковима и бацању купуса са рамена.
 

Фото: Спасо Младеновски

- Некада давно жене у Босни су највише играле "капање", а игра се тако што се на столу нађе пуно капа, чарапа и рукавица и у једну се сакрије новчић, који остале жене траже и победница је она која га пронађе - каже Мирјана Умићевић из Удружења жена из Крајишника, уз напомену да је специфичност ове године нови производ од дрењина.
 
- Тежимо да будемо другачији и јединствени направили смо слане дрењине, а сви који су пробали, одушевљени су укусом и кажу боље су од маслина - додаје Мирјана, истичући да су дрењуне здраве, пуне витамина ц и да ће их ускоро правити и за продају, уз захвалност удружењима жена Младост из Честерега, Ливађанке из Александрова, Наш осмех из Сечња, Радојева, Башаида, Удружењу инвалида из села Бока, Елемира, Сечња и Зрењанина.

Фото: Спасо Младеновски

У игри бацања купуса са рамена, победила је Нина Андреј, у капању најуспешнија је била Милка Тапавички, док су осим победничког Босанског лонца жена из Честерега, награђени лонац екипе из Сечња и Александрова, а Милена Шкрбић, сликарка из Крајишника победничкој екипи из Честерега поклонила је своју слику.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

ШОУ У СЕОСКОМ ФУДБАЛУ: Исписница из клуба којој се смеје Србија - видите шта пише