"ГРИВНА" УЗЕЛА АПСОЛУТНИХ 100: Етно-група из Кладова ниже успехе и у међународној конкуренцији

С. М. ЈОВАНОВИЋ

26. 05. 2022. у 07:26

ЧЛАНИЦЕ етно-групе "Гривна" из Кладова су тријумфовале на 19. интернационалном онлајн такмичењу "Жене у музици", организованом у Крагујевцу. Талентоване девојчице, под управом Јесенке Јоветић, од оснивања 2019. су истински чувари наше културне баштине, па су се и овога пута потврдиле у категорији етновокалне музике, освојивши максималних 100 поена.

ГРИВНА УЗЕЛА АПСОЛУТНИХ 100: Етно-група из Кладова ниже успехе и у међународној конкуренцији

Фото Приватна архива

- Као и за свако такмичење, припремале смо се веома детаљно. Студиозно приступамо музичком материјалу који ће бити део такмичарског репертоара, а за успешне наступе је потребно много проба и напорног рада. Срећом, то увек протекне у осмесима и уживању, јер ми, заиста, сви волимо ово што радимо и жељно ишчкујемо наступе. Део нашег репертоара су песме са Косова, те из читаве Србије и Босне, а у Крагујевцу смо се представиле песмом "Домаћице од куће", забележеном код досељеника у Челареву, те косовском нумером "Билбил пиле, не пој рано" из Велике Хоче - објашњава Јесенка Јоветић.

Али, етно-група "Гривна" - која ради под окриљем музичке школе "Константин Бабић" у Кладову - у својој колекцији има и златну медаљу у категорији фолклораца, са лањским "Мајских свечаности" у Бијељини, те прво место у категорији обрада, са вокалног етно-фестивала младих у Неготину, 2019.

- Традиција је дубоко уткана у нашу душу и пуног срца могу да кажем како народна песма привлачи и нове, знатно млађе генерације, па ми се често јављају родитељи који желе да нам се прикључе и њихова деца - закључује Јесенка Јоветић.

ЗАБЛИСТАЛА И ПИЈАНИСТКИЊА, ТЕ ДВЕ ВИОЛИНИСТКИЊЕ

ТЕОДОРА Шереметовић, ученица другог разреда МШ "Константин Бабић" у Кладову, на одсеку клавира у класи наставнице Слађане Мијушковић, тријумфовала је на 20. међународном такмичењу "Млади виртуоз" у Београду, освојивши 96 поена.

Другу награду на Међународном онлајн такмичењу гудача у Неготину су заслужиле Лина Васиљевић и Николина Пражић, са одсека виолине у класи Невене Ивезић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕТКО ГА ВИЂАМО: Ана Ивановић објавила слику са оцем - уз емотивну поруку за рођендан (ФОТО)