ОСНОВЦИ УЧИЛИ ДА ПЕЦАЈУ: У парку природе „Јегричка“ у Темерину организован програм за најмлађе

Љ. П.

24. 05. 2022. у 12:39

ЈВП "Воде Војводине" обележило је данас "Дане Јегричке" у Парку природе "Јегричка" у Темерину, а том приликом организовано је низ активности за децу.

ОСНОВЦИ УЧИЛИ ДА ПЕЦАЈУ: У парку природе „Јегричка“ у Темерину организован програм за најмлађе

ЈВП Воде Војводине

Ученици трећег разреда ОШ „Данило Зеленовић“ из Сирига и ученици четвртог разреда ОШ „Петар Кочић“ из Темерина имали су прилике да науче да пецају, возе се катамараном и учествују у еколошким радионицама, уз активни едукативни програм о Јегричкој и очувању животне средине.

Школарцима је директор ЈВП "Воде Војводине" Срђан Кружевић поклонио пецаљке и школски прибор, а како је рекао, ове године је за школу риболова први пут ангажован лиценцирани тренер за спортски риболов, који је и уједно и вишеструки и актуелни првак државе у шаранском риболову.

- Уочи Великог петка ове године, на овом подручју заплењено је више од три и по километра мреже коју су рибокрадице поставиле – рекао је Кружевић. - Поред тога што појачавамо присуство наших рибочувара и припадника МУП-а, сматрамо да је изузетно важно да деца овог узраста почињу да се упознају са тиме шта значи рибљи фонд, заштита животне средине и на који начин треба водити рачуна о природи. Овде има пуно заштићених врста и апелујем на родитеље деце и људе који долазе у Јегричку да чувају ово окружење .

Уз наведене активности и обиласком Парка природе, ком су присуствовали и представници Општине Темерин, данас је уједно обележен и Европски дан паркова.

Парк природе „Јегричка“ стављен је под заштиту и предат на управљање ЈВП „Воде Војводине“ 2005. године. Данас он привлачи многобројне посетиоце и туристе, жељне рекреације у природи и бега од града у мир и тишину. Овде могу у једнодневном излету да уживају у шетњама стазама здравља, да се возе катамараном, али и да науче које ретке и заштићене врсте живе у овом подручју.

Јегричка је дом за чак 198 врста птица и налази се на листи подручја од међународног значаја за птице – Important Bird Area.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)