ЗВОНА И БЕЗ КТИТОРА: Најављен наставак изградње манастира на брду Ђуровача, изнад Трстеника

С. БАБОВИЋ

24. 05. 2022. у 08:25

ИАКО је, почетком године, из Канаде стигла тужна вест да је преминуо Љубиша Радојевић (97), пореклом из села Богдање код Трстеника, његови потомци ће испунити његову жељу да у родном месту подигне манастирски комплекс са црквом.

ЗВОНА И БЕЗ КТИТОРА: Најављен наставак изградње манастира на брду Ђуровача, изнад Трстеника

Фото ОУ у Трстенику

Уосталом, за живота је донирао чак 20 милиона динара, намеран да се у Богдањи поново чује црквено звоно, а његов синовац, који носи име по ктитору, помно је пратио освештавање и почетак израде темеља - прошлог пролећа, на Ђурђевдан.

- Срећни смо што смо били у прилици да му пошаљемо фотографије градилишта, а породица је спремна да настави Љубишино завештање - напомиње историчарка Јелена Вукчевић,чланица Црквеног одбора. - Идеја је да се нова црква изгледом што више приближи старој, која је била грађена од ломљеног камена, а споља окречена малтером.

А, поменути синовац Љубиша ће већ у јулу поново бити у трстеничком крају. Лане је сведочио како се у свему испоштовала жеља племенитог ктитора, који је деценијама живео у Британској Колумбији, те подсетио да је чика Љубиша 2019. финансирао и обимна истраживања, када су археолози Народног музеја из Крушевца пронашли темеље цркве с краја 17. и почетка 18. века, те бројне друге вредне налазе. И, управо се на темељима те старе, подиже и нова богомоља - црква Светог Ђорђа у оквиру манастирског здања.

- На постојање древног храма су указала претходна геофизичка истраживања стручњака Рударско-геолошког факултета из Београда, као и предања мештана који се сваког Ђурђевдана окупљају на том, за њих светом месту. Испредале су се приче, углавном везане за Југ Богдана, легендарног оца кнегиње Милице, а и село се зове Богдање - објашњава Јелена Вукчевић, иначе и кустос музејске збирке при Народном универзитету у Трстенику, преносећи претпоставке да је манастир, по свему судећи, порушен током борби за ослобођење од Турака.

Уосталом, манастир Љубостиња је ваздушном линијом удаљен тек нешто више од два и по километра, а брдо на којем је пре три године открвен несвакидашњи археолошки локалитет се назива - Богдањштица.

- Пројекат су израдили стручњаци, све је пратио Завод за заштиту споменика из Краљева, па ће на територији Трстеника, поред манастира Велуће и Љубостиња, "нићи" и трећа светиња овога типа, што је велика ствар - поручио је синовац Љубиша Радојевић.

ТРАГОВИ

НАЈСТАРИЈИ писани траг о постојању цркве се налази у запису Јоакима Вујића из 1828, који помиње манастир порушен током "војевања принца Еугенија". Цртеж сликара Владислава Тителбаха из 1882, у "Српским илустрованим новинама" приказује једнобродну цркву са знатно оштећеним сводом...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОЗИВНИЦА НА СВАДБУ БАЛАШЕВИЋА: Гости су морали да поштују одређена правила (ФОТО)