Представљена пословна асоцијација „Зелени навигатор Западног Балкана“

Novosti online

17. 05. 2022. у 12:59

У ПОКРАЈИНСКОЈ влади данас је представљена пословна асоцијација „Зелени навигатор Западног Балкана“, коју су основали Развојни и Гаранцијски фонд АП Војводине и Гарантни фонд Републике Српске, на иницијативу председника Игора Мировића, у циљу активног учешћа у смањивању негативних утицаја климатских промена.

Представљена пословна асоцијација „Зелени навигатор Западног Балкана“

Фото: Покрајинска влада

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да су климатске промене један од највећих проблема са којим се дуги низ година суочава наша планета.

- Свет је тренутно окупиран глобалним потресима изазваним ратом у Украјини, економском кризом и пандемијом, и кад све то прође, планетарни проблем климатских промена неће нестати. Због тога је континуитет деловања за решавање тог проблема изузетно важан и не сме се, ни у садашњим тешким околностима, прекинути - изјавио је председник Мировић.

Према његовим речима, цена која се плаћа од почетка индустријске револуције до данас све је већа, а огледа се у континуираном расту емисије штетних гасова и глобалног загревања планете, истакавши да је стога веома важно да се на овим просторима убрза декарбонизација привреде.

Председник је изразио очекивање да ће ова иницијатива бити подржана од привреде, привредника и међународних финансијских институција.

- Важно је да се повежемо ради подстицања државних администрација у циљу усклађивања политика, како бисмо могли да утичемо на смањивање емисије штетних гасова и дигитализацију индустријског сектора, на обновљиве изворе енергије и пољопривреду  као и све друго што ће дати допринос успоравању климатских промена и њиховог негативног утицаја на живот и нашу будућност - навео је Мировић.

Он је истакао да је Развојни фонд Војводине у поступку акредитације код Зеленог климатског фонда са седиштем у Инчону, у Јужној Кореји, и то као прва институција из Србије, чиме ће остварити право на коришћење средстава из тог фонда за финансирање климатски одговорних инвестиција у приватном и јавном сектору.

Директор „Зеленог навигатора Западног Балкана“ Горан Јањић рекао је да је декарбонизација глобалне привреде од пресудног значаја у деценији пред нама, нагласивши да је циљ платформе, поред активног учешћа на смањењу негативних утицаја климатских промена, пружање техничке и финансијске подршке трансформацији регионалне економије и усмеравању јавног и приватног сектора ка климатској економији.

Председник Саветодавног одбора „Зеленог навигатора Западног Балкана“ Саша Бешлић, који је једна од најутицајнијих личности у свету у домену зеленог финансирања, навео је да је важно да се Србија постави на пут транзиције и да уведе зелене обвезнице.

Догађају су присуствовали и министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу