Градоначелник Бакић поручио Банијцима да се увек сабирају и сведоче о богатству наслеђа свог завичаја

Novosti online

16. 05. 2022. у 09:38

У ОРГАНИЗАЦИЈИ Завичајног удружења „Банија“ из Суботице одржано је дванаесто „Банијско прело“.

Градоначелник Бакић поручио Банијцима да се увек сабирају и сведоче о богатству наслеђа свог завичаја

Фото: Страхиња Бабовић

Традиционалном окупљању Банијаца присуствовао је и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, тим поводом, рекао да му је изузетна част и задовољство што је на још једном банијском прелу на којем се Банијци сабирају, друже и сведоче о богатству културе и наслеђа свог завичаја.

Фото: Страхиња Бабовић

- Банија је много пропатила у прошлости. Други светски рат, деведесете године прошлог века, а недавно и разорни земљотреси. Када говорим о патњама и страдањима мог народа, код мене, разумећете, прораде посебне емоције, јер ’Мајка Србија’, Српска православна црква и српски народ су моје светиње које не волим нико да ми дира. Ствари морамо назвати правим именима. Авети прошлости и даље су изнад нас и нису одустали од свог наума, а посебно када је реч о целокупном српском народу западно од Дрине који су, истине ради, хтели да искорене. На сву срећу, нису успели у том свом науму и надамо се да никада неће ни успети - истакао је Бакић.

Нагласио је да су сва патња и страдање српског народа осликани у судбини Љубана Једнака, из Горњих Селишта код Глине, кога је, како је рекао, председник Србије Александар Вучић отргнуо од заборава и исказао му поштовање.

- Опстао је српски народ на Банији, опстаће српски народ на многим просторима који су вековима били наши. Зато вам вечерас желим пуно радости и весеља, да се у здрављу и уз песме подсетите свог завичаја и провеселите, али и да никада не заборавите све оне који су достојни јуначке и славне Баније - поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Фото: Страхиња Бабовић

Присутнима на прелу обратили су се и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Дружењу Банијаца и њихових пријатеља присуствовали су и помоћник градоначелника Марко Марић, члан Градског већа Срђан Самарџић и генерални директор АД „Тржница“ Бранислав Јока.

У оквиру 12. „Банијског прела“ изведен је пригодан културно-забавни програм.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Беки непожељан у Београду као Албанац, а хапшен као српски националиста