ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ПОЖЕГИ: Због суше воду нема већина села

Танјуг

10. 08. 2021. у 14:53

У ОПШТИНИ Пожега данас је проглашена ванредна ситуација због несташице воде.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ПОЖЕГИ: Због суше воду нема већина села

Фото: Н. Фифић

Претходно је, због све аларметнијег водоснабдевања изазваног малим протицајем реке Рзав, ванредна ситуација проглашена и у Ариљу.

У тим општинамна Златиборског округа најтеже је у висинским деловима сеоских домаћинстава, јер водотоци другог реда пресушују.

- Сва села која су у систему, а то је око 80 одсто, немају пијаћу воду. Ми већ 10 дана шаљемо цистерне са пијаћом водом по селима, а ускоро ћемо почети да шаљемо и цистерне са техничком водом. Нажалост, то је једино што можемо да урадимо у овој ситуацији - рекао је председник општине Пожега Ђорђе Никитовић.

Пожега са водосистема "Рзав" добија испод 60 литара воде у секунди, што је четвртина потребне воде.

- Главни проблем је веома мали протицај реке Рзав, на профилу где ми захватамо воду за овај регионални систем. Та вода долази овде у фабрику, па је ми испоручујемо корисницима. Тренутни протицај је око 1.050 литара у секунди што је веома мало - каже директор Јавног предузећа "Рзав" Зоран Бараћ.

У селима је долазило и до пренапрегнутости водоводног система и пумпе због тога нису успевале да испумпају воду, а многа домаћинства су нерационално користила воду.

- Веома је важно у овом периоду, када немамо воде за пиће, да се она искључиво користи за пиће, кување и за одржавање личне хигијене - истиче Бараћ.

Из локалне самоправе кажу да ће се проблем несташице воде решити тек када буде урађена реконструкција старог изворишта у Пожеги јер ће на тај начин ова општина имати свој извор пијаће воде, али та реконструкција биће завршена тек наредне године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)