НАША "АУРОРА 2" ТРЕЋА У СВЕТУ: Велики успех студената Машинског факултета у конкуренцији 32 земље

Б.Б.

02. 08. 2021. у 15:16

"АУРОРА 2" - ракета једрилица, коју су конструисали студенти Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду, окупљени у тиму "Беоавиа", трећа је у свету.

НАША АУРОРА 2 ТРЕЋА У СВЕТУ: Велики успех студената Машинског факултета у конкуренцији 32 земље

Фото: Машински факултет

На управо завршеном међународном такмичењу "Airbus Sloshing Rocket Competition 2021", у конкуренцији 32 тимова из целог света, наши ваздухопловци су освојили трће место. Најбоља је била екипа из Португала, а друго и четврто место припало је тимовима из Италије.

Такмичење се одвијало у две етапе. У првој фази, наш тим је освојио прво место за идејно решење ракете и тиме се пласирао у другу, финалну рунду. Оцењивано је техничко решење, односно конструкција, долет и време лета, као и цена и начин израде летелице.

Ракета "Аурора 2" састоји се од тела ракете и крила, која јој омогућавају велики долет уз минималну снагу пропулзије. Погон ракете је мешавина воде и ваздуха под притиском од 10 бара.

Циљ такмичења је био да се направи ракета-једрилица, која након вертикалног лансирања прелази у крстарећи хоризонтални лет. Због транзиције из вертикалног у хоризонтални лет било је потребно да се дизајнира резервоар који ће минимализовати ефекат бућкања воде, која симулира гориво, и тако смањи нежељено померање центра масе и побољша стабилност летелице у лету.

Ово престижно такмичење студената ваздухопловства одржава се сваке године под покровитељством светски познате ваздуплоховне компаније "Аирбус". Првобитно је планирално да се такмичење одржи у Шпанији, али је због актеулне епидемиолошке ситуације у свету донета одлука да студенти своја решења и летелице стручном жирију презентују онлајн.

Чланови тима "Беоавиа" тренутно раде на још два пројекта. Реч је о беспилотној летелици "Феникс" и ракети на чврсто гориво ""Пупин К12", који се тренутно налазе у процесу производње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)