ШОК НА ЛЕЈВЕР КУПУ: Новак Ђоковић доживео пораз, али то није једини проблем!

Novosti online

25. 09. 2022. у 16:57 >> 16:57

НОВАК Ђоковић није успео да на Лејвер купу оствари и трећу победу у низу.

ШОК НА ЛЕЈВЕР КУПУ: Новак Ђоковић доживео пораз, али то није једини проблем!

FOTO: Tanjug/AP

Након што је у суботу савладао Френсиса Тијафоа, а потом у пару са Матеом Беретнијем савладао Алекса де Минаура и Џека Сока, Ноле је трећег такмичарског дана овог ревијалног такмичења између "тимова Европе и света" изгубио од Канађанина Феликса Ожеа Алијасима са 3:6, 6:7(3).

Али, више од самог пораза, који се уопште није чинио извесним након импресивног старта меча и Новаковог вођства од 2:0, навијаче нашег најбољег тенисера свих времена забринуло је здравствено стање Ђоковића.

Јер, српски ас је, како је уводни сет одмицао, све чешће покушавао да "отресе бол" из десне руке, а све ређе се посвећивао наглим променима правца кретања. Да ли је у питању повреда ручног зглоба, а да ли постоји и проблем са кретањем због неког бола у куку/колену или скочном зглобу, остаће још неко време нејасно, док се сам Ђоковић о томе не огласи, али... Било је евидентно да није играо онолико сјајно колико је у Лонодну бриљирао у ова два дана, до поменутих 2:0.

После тог вођства, Канађанин је преузео  конце игре у своје руке, што је било и логична последица чињенице да је Новак Ђоковић очајно сервирао. Нада да би епилог могао да буде другачији појавила се када је Ноле од 1:3 у другом сету, услед наглог повећања грешака ривала, повео са 4:3. Али...

Ђоковић је тада пружио можда и мало више него што је његовом телу пријало, а имајући у виду његов "вечити став" о неодустајању, то можда и није било чудно. Зато је и "продужио" трајање овог меча колико год је могао, све до тај-брејка. А у њему је Канађанин одиграо боље и, по свему приказаном, заслужено победио, иако се за труд и Нолету треба "скинути капа" јер је било очигледно да је пружао више него што би његово физичко стање требало да дозвољава.

Што се тиче самог Лејвер купа, "тим Света" је оваквим исходом повео са 10:8, па му једна победа из наредна два меча треба за укупан тријумф: следе дуели Стефанос Циципас - Франсес Тијафо и, ако буде било потребе, Каспер Руд - Тејлор Фриц. Подсетимо, трећег дана надемтања победа доноси три бода.

КРАЈ! Ђоковић - Оже Алијасим 3:6, 6:7(3)

6:6 - Још један гем који Оже Алијасим осваја "са нулом". А колико се Новак слабије креће него иначе (очигледно је да постоји неки физички проблем) сведочи и чињеница да је Канађанин већ стигао до 13 асова! Следи тај-брејк. Новак их је у овој сезони одиграо 13, добио је 10, а изгубио три. Оже Алијасим је играо далеко више од Нолета у 2022, па је имао и више тај-брејкова. Освојио их је 25, а изгубио 16.

"Клупа" тима Европе током меча Новак Ђоковић - Феликс Оже Алијасим на Лејвер купу 2022 / FOTO: Tanjug/AP

6:5 - Напето је било, напето. Ђоковић је губио 15:30, али је успео да преокрене резултат добрим сервисима и дође до новог освојеног гема. Тиме је обезбедио да ће се, ако изгуби наредни гем, играти тај-брејк.

5:5 - Нови импресиван сервис-гем младог Канађанина. Без изгубљеног поена је дошао до изједначења у броју освојених гемова у другом сету.

5:4 - Било је напето на Новакове сервисе до 30:30, али је онда Ђоковић са два изврсна уводна ударца овојио сервис-гем и поново повео у другом сету. Подсетимо, губио је са 1:3 у њему.

4:4 - Не да се Канађанин... Осваја "свој" гем уз само један изгубљени поен. Имајући у виду да је освојио први сет, још два гема му требају за победу. Новаку најмање осам...

Феликс Оже Алијасим на мечу Лејвер купа против Новака Ђоковића / FOTO: Tanjug/AP

4:3 - Води Ноле! Аух, какав гем... Канађанин је имао рану иницијативу, Новак успео да преокрене после 15:40, а док га је Италијан Матео Беретини бодрио на српском, повицима "Идемо, идемо!", развила се велика борба. Оже Алијасим се није предавао, двапут је изједначавао током Нолетовог налета, али је на крају поклеклао, па је послао лоптицу у мрежу у последњем поену и омогућио Ђоковићу да поведе. Подсетимо, било је 1:3 у корист канадског тенисера.

3:3 - Брејк Ђоковића! - Две велике грешке које је направио Канађанин, омогућиле су његовом супарнику да поведе са 0:30 и, уз нову дозу самопоуздања, крене по још већи резултатски успех. То је омогућио и један његов одличан ударац, а потом још једна грешка Ожеа Алијасима, који је сервис гем изгубио а да није освојио ниједан једини поен. Охрабрује ова игра Нолета!

2:3 - Новака изгледа боли десна рука, којом и држи рекет. А има и проблем са кретањем, по свој прилици. Јер, оно када је средином првог сета одустао од покрета у леву страну, да би спречио да један "пасинг шот" постане поен, није била само лоша процена, већ изгледа - "штедња" сопственог тела. Нема оне лакоће покрета, "клизања" по подлози, мајсторија "из зглоба"... Али, и поред тога, уз неколико одличних процена "на мрежи", нарочито при резултату 30:15 - Новак је освојио сервис-гем и пришао на 2:3.

Новак Ђоковић на мечу против Феликса Ожеа Алијасима на Лејвер купу / FOTO: Tanjug/AP

1:3 - Импресивно сервиса Феликс Оже Алијасим. Момак који досад није осетио сласт победе над Новаком (играли су, истини за вољу, само једном), приближава се тријумфу до ког га деле само три освојена гема. Новаку треба најмање 11 гемова за победу.

1:2 - Коначно је Новак освојио гем! И коначно је, после 49 минута игре, остварио ас. Повео је недуго затим са 40:15, потом допустио Ожеу Алијасиму један импресиван "пасинг шот", али је Србин освојио наредни поен, тиме и гем. Пришао је на 1:2, и даље има брејк заостатка (и сет заостатка) али је овај гем охрабрујућ, после свега виђеног.

0:2 - На моменат се чинило као да се Ђоковић "буди", јер је "везао" два поена након што је Оже Алијасим повео са 40:0, али... То је била нада кратког даха: Канађанин је изврсним сервисом започео, испоставило се последњи, поен и потом освојио и други гем другог сета.

0:1 - Брејк Ожеа Алијасима! Невероватно... Шта се ово дешава са Нолетом? Освојио је два поена на своје сервисе, али је Канађанин преузео иницијативу и натерао славнијег ривала на грешке, па му опет "одузео" сервис.

3:6 - Крај првог сета, са 3:6 га је изгубио Новак. Био је то сет за заборав, у коме је Ноле освојио само 57% поена на први сервис, а свега 38% на други. Две шансе за брејк је имао његов ривал, обе је искористио, а Ђоковић једну од три створене.

3:5 - - Брејк Ожеа Алијасима! Фантастично је враћао сервисе Канађанин, далеко боље него што је Новак убацивао лопту у игру. Нема шта, заслужено води, иако се мора признати да Новак баш и не личи на себе након сјајног старта. Шта ли се десило... право је питање.

3:4 - Штета! Ђоковић је имао брејк шансу након што је преокренуо резултат са 30:15 на 30:40, али се Оже Алијасим извукао и, недуго затим освојио "свој" гем.

3:3 - Добро је, умирио је Новак Ђоковић своју игру, више не греши као у претходних десетак минута, па је са "нулом" освојио сервис гем.

2:3 - Канађанин "везује" трећи узастопни гем. У њему је Ноле деловао мало боље него у претходном, но даље од два освојена поена није успео да дође.

2:2 - Брејк Ожеа Алијасима! Очајно је одиграо Новак после вођства од 30:0. Друга реч сем "очајно" би била погрешна. Јер... Направио је две двоструке сервис грешке, на други сервис остао само на једном освојеном поену из пет таквих ситуација, па је Канађанин успео да преокрене, а да је освајао поене у којима Ђоковић чак није ни подизао рекет када је лоптица пролазила поред њега - погрешно уверен да ће изаћи ван терена...

2:1 - Канађанин је успео да се "упише" на семафор, а у ишчекивању Новаковог сервис гема, погледајте симпатичан одговор Тома Хидлстона шта би посаветовао сада Ђоковићу ("Да саветујем можда најбољег тенисера који је икада ходао Земљом? Не! Пробај да победиш, ето. Пробај да узмеш следећи поен, ето, може тако, поен по поен")

2:0 - Два поена је освојио на своје сервисе Оже Алијасим, два и на Нолетове. Не и више од тога, па Ђоковић сервис гемом одлази на "два разлике", након што је меч отворио брејком.

1:0 - Брејк Ђоковића! Фантастично је играо Ноле од самог почетка, преузео иницијативу иако је прилично добро сервирао његов ривал и... повео баш као што је то и најавио јучерашњим фантастичним издањима у Лондону.

15.23 - Меч је почео, први сервис гем је Канађанинов

15.22 - Загревање је завршено, меч ускоро почиње

15.20 - Том Хидлстон, глумац ког можда знате и по томе што је тумачио лик Локија у серијалу о суперхеројима, учествовао је у бацању новчића пред меч Нолета и Канађанина

Подсетимо, трећег дана надметања свака победа доноси по три бода, па ако Ноле савлада Канађанина, "Тим Европе" ће повести са 11:7 и требаће му још само једна победа, а имаће за то две шансе (следе мечеви Стефанос Циципас - Франсес Тијафо и, ако буде било потребе, Каспер Руд - Тејлор Фриц).

Ноле је јуче донео 8:4 екипи "старог континента": Прво је Новак Ђоковић фантастичном игром савладао Френсиса Тијафоа, а онда је поново изашао на терен лондонске арене, и то у дублу.

Он и Матео Беретини, који је у тим Европе "упао" као замена за пензионисаног Роџера Федерера, играли су против Алекса де Минаура и Џека Сока, а победили их уз неке Нолетове "ди-џеј моменте" на терену.

БОНУС ВИДЕО: Новак Ђоковић није међу троје тенисера с највећом зарадом у 2021.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИСТИНА О ЂОКОВИЋЕВОЈ ПОВРЕДИ Директор Аустралијан опена проговорио на тему која је занимала цео свет

ИСТИНА О ЂОКОВИЋЕВОЈ ПОВРЕДИ Директор Аустралијан опена проговорио на тему која је занимала цео свет

НОВАК Ђоковић је освојио 10. Аустралијан опен, а много полемика водило се о озбиљности повреде са којом је играо. О томе је говорио и директор турнира Крег Тајли.

01. 02. 2023. у 10:20 >> 10:21

Коментари (3)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)