НОВАК ЂОКОВИЋ ПРОГОВОРИО О ПРОМЕНИ ДРЖАВЉАНСТВА: "Србија је изгубила тенисера великог потенцијала!"

Novosti online

02. 07. 2022. у 18:01 >> 18:02

НОВАК Ђоковић огласио се поводом љубитељима тениса болне одлуке младог играча Марка Топа, да промени држављанство и заигра под заставом Немачке.

НОВАК ЂОКОВИЋ ПРОГОВОРИО О ПРОМЕНИ ДРЖАВЉАНСТВА: Србија је изгубила тенисера великог потенцијала!

ФОТО: Тањуг

Топо је рођен у Минхену, али је пре четири године на своју жељу почео да игра под грбом Србије. Ове сезоне успео је чак да изненади два играча из Топ 100, Норберта Гомбоса и Хенрија Лаксонена, те се тако пласира и на турнир у Минхену из серије 250.

На крају је Србија, ипак, остала без талентованог тенисера, који тренутно има 18 година и заузима 629. позицију на АТП листи.

- Разменили смо неке поруке, требали смо да причамо, питао ме је за одређене савете психолошке природе. Нисмо се видели и чули два месеца, видео сам у међувремену да је променио држављанство и јако ми је жао због тога - изјавио је Ђоковић.

ФОТО: АП

Ђоковић се вратио у период када се и сам нашао у сличној прилици. На столу је била понуду да узме држављанство Велике Британије и заигра за ту репрезентацију.

- Ја то не охрабрујем никога да ради јер сам и сам био у тој позицији. Али разумем да свако има неки свој пут, рођен је у Немачкој, тамо је одрастао, тамо и живи. Са те стране има логике што је то урадио и за њега сматра да је боље за развој, за тренинг и неких прилика које може имати него наш тенисер. Поштујем то, али то није нешто што ја подржавам. Жао ми је зато што је Марко добар момак који има потенцијал, квалитет, Србија је сигурно је изгубила једног тенисера који има потенцијал да постане јако успешан, али добро шта је ту је - рекао је Новак и закључио:

-То је његова одлука зато ствари морају мало боље да се воде на државном нивоу, да би се такве ствари избегле. Треба поставити темеље система који може да подржи све наше тенисере и тенисерке и да их изнедри у велике висине.

FOTO: Tanjug/AP

Подсетимо, млади Топо је и рођен управо у Минхену 2003. године, Новака Ђоковића је наводио као свог идола, а одлучио је да игра за Србију, "осећајући да му је то кућа".

Од прошле године је тренирао у ТЦ Новак са његовим тренером Борисом Бошњаковићем, али је дефинитивно видео нешто више у томе да се на крају одлучи за Немачку.

БОНУС ВИДЕО: Новак и Џули играли тенис у Београду

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)