РУСИЈА СЕ ВРАЋА НА ВЕЛИКА СПОРТСКА ТАКМИЧЕЊА? Шта је истина о ставу Међународног олимпијског комитета, а шта лаж?

Новости онлине

02. 10. 2022. у 19:39

РАТ у Украјини, односно "Специјална војна операција" како то Русија назива, поново је за једну од споредних, а важних тема изнедрио и спорт. Најновије вести на тему "спортске санкције Русима" су испрва обрадовале руску јавност, али када се дошло до целовите истине - испоставило се да се спортисти из Руске Федерације неће баш лако вратити међународним надметањима.

РУСИЈА СЕ ВРАЋА НА ВЕЛИКА СПОРТСКА ТАКМИЧЕЊА? Шта је истина о ставу Међународног олимпијског комитета, а шта лаж?

FOTO: Tanjug/AP

Наиме, поједини западни медији су, само делимично, пренели интервју који је председник Међународног олимпијског комитета (МОК), Томас Бах, дао за италијански лист "Коријере дела сера".

Попут игре "глувих телефона", тај пренети део се потом преносио у још краћем, штуром, облику - а тиме се преносио и на не баш најтачнији начин. Јер, када се губи контекст неких речи и реченица, онда оне могу да добију сасвим други смисао. А када је нешто без смисла, онда се истина лако преметне у лаж...

Добар део западних медија је пренео само следећи део изјаве Томаса Баха о евенуталном повратку Руса међународним такмичењима:

- Не ради се нужно о повратку Русије, већ о томе да се спортисти са руским пасошем који не подржавају рат врате на такмичења... Овај рат и нису започели руски спортисти.

Међутим, у поменутом интервјуу за италијански лист "Коријере дела сера", Бах је заправо рекао много тога другог.

- О Русији причам већ месецима са председницима и премијерима држава, нико од њих не зна да ми каже када и како ће се рат завршити. Онима који ме питају како ће се МОК поставити према Русима и следећим Олимпијским играма, односно да ли ће им бити дозвољено да се такмиче, кажем: ко сам ја да знам да вам (сада) одговорим на то?

"Али, да ли политика МОК-а према (председнику Русије, Владимиру) Путину остаје иста?", гласило је питање италијанског листа:

- Наравно. Четири сата по почетку инвазије ми смо јасно осудили Русију и суспендовали је из МОК-а, тражећи од међународних спортских организација да не прихвате (учешћа) представнике те земље и да не организују своја такмичења у Русији. Сви су прихватили наш савет. Био је то прави избор, али то не решава нашу дилему.

Томас Бас, председник Међународног олимпијског комитета / Фото: EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

"Коју дилему?"

- Руски спортисти свакако нису почели рат. Они који себе дистанцирају од режима требало би да могу да се такмиче (на међународним надметањима), али под неутралном заставом. Наш циљ је да се побринемо да сви спортисти са руским пасошем, који не подржавају рат, учествују у такмичењима опет. Али, то није лако.

"Зашто?"

- Зато што постоји велике разлике на политичком нивоу која се тичу наших одлука. Неке владе су, независно од других, одлучиле да не издају визе руским спортистима, чак и када им је дозвољено да се такмиче. Други забрањују својим такмичарима да се надмећу са Русима. На све то, у неким земљама се они (Руси) не осећају пријатно, није им гарантована безбедност. Наша мировна мисија слаби а руски и белоруски спортисти сада плаћају цену због тога. Али, проблем може да буде и гори.

"Како?"

- Спорт постаје све већи и већи полигон за политичке одмазде. Иранци могу да траже да се Американци не такмиче, Палестинци одбацују Израелце и тако даље. Свет је пун конфликата, па се они преносе и на спорт. Увек постоји неко ко се с неким боре, ко не жели да се неко такмичи или тражи санкције. Спорт је подељен, ми смо подељени - рекао је, између осталог, Томас Бах у опширном интервјуу, у коме Русију и њене спортисте више није спомињао.

БОНУС ВИДЕО: Митровићевих 50 голова за Србију: како погађа „Митро гол“?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (4)

ТРАЖИТЕ ИДЕАЛАН ВРТИЋ ЗА ДЕТЕ? Имамо решење за Вас!