РУСИЈА ЗАТЕЧЕНА: Једна од највећих звезда руског спорта напустила домовину и не пада јој на памет да се враћа

Новости онлине

27. 09. 2022. у 16:33 >> 16:46

РУСИЈА је затечена најновијом вести која се тиче спорта, а вероватно има везе и са дешавањима у вези са Украјином, односно санкцијама које су уведене.

РУСИЈА ЗАТЕЧЕНА: Једна од највећих звезда руског спорта напустила домовину и не пада јој на памет да се враћа

FOTO: Tanjug/AP

Подсетимо, када су земље "Запада" уводиле санкције Руској Федерацији због војне интервенције у Украјини, одмах су се томе придружиле и све водеће спортске организације на свету. Међу тим санкцијама истицале су се углавном оне бескомпромисне, попут забране свим тимовима из Русије да се такмиче, али и оне понижавајуће - да се дозволе такмичарски наступи ако се неко од Руса или Рускиња одрекне имена државе, химне и заставе, као што је случај у тенису.

Па опет, није било много оних који су се због тога одрицали живота и рада у Русији, а и они малобројни који су решили да узму туђе држављаноство нису баш "звучна имена" руског спорта. Међутим, једна истинска звезда Руске Федерације данас је повукла за многе у тој земљи неочекивани потез.

Како открива агенција РИА Новости, петострука олимпијска шампионка у синхроном пливању и актуелни генерални секретар Олимпијског комитета Русије, 39-годишња Анастасија Давидова, решила је да "напусти Русију и у њу се више не враћа".

Детаљи везани за њену одлуку нису познати, али је поменута агенција потврду ове информације добила у самом Олимпијском комитету, "од поузданог извора", који је додао да "Давидова није у званичној форми поднела оставку (на место генералног секретара ОКР-а).

Одлазак велике звезде спорта Руске Федерације је потом потврдила и селекторка руске репрезентације у синхроном пливању, Татјана Покорвскаја, истичући да се "у понедељак сазнало да је Анастасија Давидова напустила Русију".

- За мене је то неочекивано. Али, не могу да коментаришем ову ситуацију - кратко је навела она за "Московски комсомолец".

Са друге стране, "Спорт експрес" је контактирао "Олимпијски центар синхорног пливања" , који је носио име и био у власништву Анастасије Давидове. Тамо је новинарима поменутог листа речено да је "данас, 27. септембра, стигло обавештење о одласку бивше спортисткиње ван граница  земље, а ту је било и наведено да је отишла с мужем и да не планирају да се враћају, те су били именовани људи који ће убудуће водити поменути центар".

- Емиграције из руског спорта је било и раније, ове године је десетак спортиста отишло из Русије, али међу њима није било трофејних актера спорта као што је то Давидова, а понајмање неко ко је члан ОКР-а - наводи "Спорт експрес".

Давидова је у синхроном пливању пет златних медаља освојила на Олимпијским играма 2004, 2008. и 2012. године, а чак 13 пута је била шампионка света, док је седам злата освојила на првенствима Европе. Носилац је три ордена Руске Федерације.

Бонус видео: Кад химна Србије, "Боже правде", загрми у Русији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УКРАЈИНА ТУГУЈЕ: Погибија украјинског репрезентативца код Бахмута разбеснела звезду спорта, тражи најстрашнију казну за Русе и Белорусе

УКРАЈИНА ТУГУЈЕ: Погибија украјинског репрезентативца код Бахмута разбеснела звезду спорта, тражи најстрашнију казну за Русе и Белорусе

РУСИЈА и Украјина су и даље извори најважнијих вести на свету - рат који је у току је довео да се збивања из тих држава прате из минута у минут, уживо, а на сваких пет минута појави се нова информација која изазове велику пажњу. Спорт је неодвојив део живота, па и ратних збивања, а како је недавно добио два тужна поглавља, јер су погинула два репрезентативца Украјине, данас се догодио и један спорски излив беса због тога.

02. 02. 2023. у 20:46

Коментари (2)

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција