РУСИ НАШЛИ РЕШЕЊЕ: Због ове одлуке њихови спортисти више неће узимати страно држављанство чак и да санкције потрају

Новости онлине

19. 09. 2022. у 15:47

РАТ у Украјини, односно "специјална војна операција" како то назива Русија, и даље је веома актуелан, баш као и пратећи спортски сегменти који се тичу санкција руским и белоруским спортистима. Најновије вести на ту тему прилично су занимљиве, јер дотичу и западну јавност, а и ону у Руској Федерацији.

РУСИ НАШЛИ РЕШЕЊЕ: Због ове одлуке њихови спортисти више неће узимати страно држављанство чак и да санкције потрају

FOTO: Tanjug/AP

Од почетка поменуте војне интервенције Русије, западне државе су се утркивале ко ће и како казнити и Руску Федерацију, али и Белорусију која јој помаже, а како спорт није изузет од санкција, и ту је постојала трка - ко ће више, а ко на оригиналнији да изрекне неку казну.

Санкције у виду тога да се клубови и репрезентације избацују са такмичења, па и спортисти у многим појединачним спортовима, довеле су до тога да многи спортисти уопште не могу да се надмећу на међународној сцени.

Зато су неки од њих, истина - врло мали број, посегнули за променом држављанства (управо смо вам о једном таквом случају писали на порталу "Новости", у вести "Санкције? Па, добро, има једна земља на Балкану... Звезда руске гимнастике променила држављанство"), али томе изгледа долази крај.

Наиме, Руси су данас донели одлуку да, за почетак, у једној од својој главних спортских дисциплина уведу такве мере, да актерима уопште више и не пада на памет да због "идења трбухом за крухом" узимају туђа држављанства.

Камила Валијева, највећа нада руског клизања / FOTO: Tanjug/AP

Наиме, како преноси агенција РИА Новости, у уметничком клизању у коме Руска Федерација, нарочито у женској конкуренцији, али и надметањима парова, доминира на светској сцени, досад малтене и није постојао новачни наградни фонд када је у питању државно првенство. Оно је "само" било важно због чињенице да се може постати првак Русије, а уједно су то биле и квалификације за европска и светска  надметања.

А како на европска и светска такмичења у уметничком клизању Руси и Рускиње не могу да иду због поменутих санкција, тиме су уједно ускраћени и за зараде од којих су се и издржавали јер су се на поменутим такмичењима борили и за медаље, и за новчане бонусе.

Руска Федерација је данас донела одлуку да првенство те државе убудуће буде - најисплативије надметање на коме руски клизачи и клизачице учествују.

Почев од зиме која је пред нама (а на почетку предстојеће године одржаће се шампионат Русије 2023), награде ће бити следеће:

Ко буде бронзани на руском првенству у уметничком клизању, добиће милион рубљи, што је по данашњем курсу око 16.694 евра.

Вицепрваци Русије ће добити по милион и по рубљи, што је око 25.000 евра.

И, коначно, ко буде руски шампион у уметничком клизању, зарадиће 2,5 милиона рубљи, а то је око 41.662 евра.


Бонус видео: Кад химна Србије, "Боже правде", загрми у Русији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦРВЕНО-БЕЛИ ГАСЕ НАДУ СЛЕПИМ МИШЕВИМА? Мумбру и пулени су у тешкој ситуацији!

ЦРВЕНО-БЕЛИ ГАСЕ НАДУ "СЛЕПИМ МИШЕВИМА"? Мумбру и пулени су у тешкој ситуацији!

У 31. колу најелитнијег европског такмичења кошаркаши Црвене звезде ће дочекати Валенсију, утакмица ће се играти у дворани "Александар Николић" са почетком у 19 часова.

29. 03. 2023. у 13:02 >> 13:02

УКРАЈИНА ЗБУЊЕНА: Највећа украјинска звезда спорта дошла да подржи монахе Кијевско-печерске лавре! (ФОТО)

УКРАЈИНА ЗБУЊЕНА: Највећа украјинска звезда спорта дошла да подржи монахе Кијевско-печерске лавре! (ФОТО)

НАЈНОВИЈЕ вести везане за рат у Украјини прилично су збуниле и саме Украјинце, а тичу се Кијевско-печерске лавре (или, "Кијево-печерске", како је они зову).

29. 03. 2023. у 16:01

Коментари (2)

УКРАЈИНА ЗБУЊЕНА: Највећа украјинска звезда спорта дошла да подржи монахе Кијевско-печерске лавре! (ФОТО)