РУСИ ОВО ЗАПАДУ НЕЋЕ ОПРОСТИТИ: Најлепша спортисткиња света Дарија Клишина због санкција се спрема на потез који ће растужити многе

Новости онлине

06. 09. 2022. у 18:50

РАТ у Украјини, односно "специјална војна операција" како то назива Русија, и даље се с посебном пажњом прати широм света, па и пратећи спортски сегменти који се тичу санкција руским и белоруским спортистима. Најновије вести на ту тему прилично су занимљиве, јер дотичу и западну јавност, а и ону у Руској Федерацији.

РУСИ ОВО ЗАПАДУ НЕЋЕ ОПРОСТИТИ: Најлепша спортисткиња света Дарија Клишина због санкција се спрема на потез који ће растужити многе

Instagram / DariaKlishina

Но, пођимо редом.

Од почетка поменуте војне интервенције Русије, западне државе се просто утркују ко ће и како казнити и Руску Федерацију, али и Белорусију која јој помаже, а како спорт није изузет од санкција, и ту постоји трка - ко ће више, а ко на оригиналнији да изрекне неку казну.

Санкције у виду тога да се клубови и репрезентације избацују са такмичења, па и спортисти у многим појединачним спортовима, довеле су до тога да многи уопште не могу да се надмећу на међународној сцени.

Зато су неки од њих, истина - врло мали број, посегнули за променом држављанства (управо смо вам о једном таквом случају писали на порталу "Новости", у вести "Санкције? Па, добро, има једна земља на Балкану... Звезда руске гимнастике променила држављанство"), али једна од највећих звезда руског спорта, Даријa Клишина на то не помишља. Ипак, на жалост свих руских љубитеља атлетике, али и многих широм света, помишља на превремени крај каријере.

Клишина, која се прославила скоковима у даљ, прилично тешко подноси чињеницу да не може да се надмеће на међународној сцени.

О томе је данас овако говорила за руске медије, најавивши да ће се повући из спорта ако ускоро не буде могла да се такмичи са најбољима на планети.

- Ја сам себе у потпуности реализовала у спорту. Да, немам олимпијску медаљу, али сам свим осталим аспектима моје каријере задовљна и ни за чим не жалим. У овом тренутку, ако оставимо по страни да сам се релативно скоро породила а у централни план истакнемо актуелну ситуацију у свету, не могу да мотивишем себе (да се бавим спортом), јер сам ја од оних особа које или успешно нешто раде, или то не раде уопште. А у тренутној ситуацији, не видим поенту да се трудим, када не постоје шансе да се било где такмичим. Било би то стварно малтретирање сопственог тела, ако бих само тренирала, такмичила се у Русији (где Клишина и нема конкуренцију, прим. аут.), а да не могу да се такмичим на светском нивоу - рекла је најпре она у интервјуу за РИА Новости.

Она наглашава да сама надметања нису најважнија ствар у животу, иако њој јесу веома битна.

- Кад нема спорта, то онда није крај живота. Спорт је само један његов сегмент, диван део, али не и цео живот. Да, посветила сам му највећи део свог времена, али постоји много тога што као спортисткиња могу да радим и ван такмичарске каријере. Не желим да њу (каријеру) продужавам само због тога што ћу се "једног дана, можда, вратити на међународну сцену". Хтела бих да знам са сигурношћу (да ли ће се то десити), а не да чекам. Ако ме питате да ли ћу завршити каријеру ако се прогласи трогодишња суспензија руског спорта са интернационалних надметања, одговор је: да - не оставља дилему једна од најлепших спортисткиња света.

Како каже, разуме када неко од њених сународника помисли да промени држављанство и тако дође у прилику да се такмичи, али она о томе није размишљала.

Упитана да ли мисли да ће се масовна промена тог типа десити ако дође до трогодишње суспензије Руса из међународног спорта, одговорила је овако:

- Промена држављанства је лична ствар сваког спортисте. Ако неко то жели да уради због каријере, рекла бих да је то нормалан избор. То је као када би вас неко позвао да радите у иностранству. Али... Није то баш лака ствар, није то као да одете у продавницу и купите хлеб. Све то је један процес, и то компликован, који одузима много времена. Не верујем да ће много њих успети да истовремено промени држављанство - закључила је Дарија Клишина.

Клишина је двострука првакиња Европе у дворанским условима у скоку у даљ, има и злато са летње Универзијаде у Казању 2013. године, као и бронзу са шампионата Европе 2014.

Ове сезоне не наступа због порођаја, а како су руски медији јавили, "у јуну је на свет донела сина, а у брак још није ступила".


Бонус видео: Кад химна Србије, "Боже правде", загрми у Русији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ... Ево шта је Никола Јокић дочекао у самом финишу НБА сезоне, ко је овоме могао да се нада?

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ... Ево шта је Никола Јокић дочекао у самом финишу НБА сезоне, ко је овоме могао да се нада?

НИКОЛА Јокић је двапут у низу добио МВП награду за најкориснијег играча НБА лиге. Био је на најбољем путу да уђе у историју најјачег кошаркашког првенства на свету на веома посебан начин, али...

30. 03. 2023. у 16:30

Коментари (0)

ГЛАВНЕ ТАЧКЕ НОВЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ РУСИЈЕ: Подривање темеља америчке доминације у свету, нагласак на сарадњи са две силе