НЕМОГУЋЕ ЈЕ НАША МИСИЈА: Кошаркашице Србије имају најтежи могући задатак у полуфиналу ОИ

В. ПРЕРАДОВИЋ

04. 08. 2021. у 20:14

ДО последњих десет минута четвртфиналног судара са Кином, кошаркашице Србије играле су као да су у полусну, можда и због јутарњег термина овог меча.

НЕМОГУЋЕ ЈЕ НАША МИСИЈА: Кошаркашице Србије имају најтежи могући задатак у полуфиналу ОИ

ФОТО: ФИБА/КСС

Разбудиле су се када им се до свести пробило сазнање да то може да буде њихових последњих десет минута на олимпијском турниру у Токију.

Ана Дабовић огласила је узбуну, постројила европске шампионке и повела их у велики преокрет. Минус од девет поена на уласку у завршну деоницу претопљен је у победу за пласман у полуфинале (77:70), у којем ће у петак од 6.40 играти против Американки. Унапред проглашене олимпијске победнице нису се прописно ни ознојиле против Аустралијанки у другом четвртфиналу (79:55).

- Тим Србије увек побеђује када је тим - рекла је селекторка Марина Маљковић. - Сигурна сам да је играчицама тешко да схвате моју огромну количину љутње у моментима када нису тим. Није ми проблем да изгубимо, али знамо да је суштина овог тима овако одиграна четврта четвртина. То нам је донело медаље, страховит успон без икаквих падова. По томе сви препознају кошаркашице Србије. Богу хвала, на крају ме разумеју.

Ни навијачи Марининих ратница често не разумеју зашто су им драматичне победе толико прирасле срцу, али почињу да прихватају да је то записано у генетском коду ове генерације.

- Познате смо по томе да стресирамо све живе и да никада не играмо лаке мечеве, али се завршило на лепши начин - каже Ана Дабовић. - Вероватно је било потребно нешто да нас пробуди, добиле смо енергију када смо схватиле да ћемо изгубити ако не дамо и више него што можемо у том тренутку. Ниједна од нас није желела да се врати кући после четвртфинала. Не могу да верујем да смо у полуфиналу, још једном смо показале да играмо најбоље када је најтеже. Ова генерација је невероватна.

МОРА ДА БУДЕ ТЕНЗИЈЕ

ЈЕЛЕНА Брукс се нашалила на рачун фанова раноранилаца.

- Не може да се у Србији гледа у четири ујутру утакмица за уживање. Кад су се већ људи пробудили, мора да буде мало тензије. Тешко је играти у овом термину, колико год да смо се навикле на ову временску зону. Пробудиле смо се у последњој четвртини, када је било најважније нисмо дозволиле Кини ни да помисли да може да победи. Уласком у полуфинале оствариле смо први циљ.

За Марину Маљковић, циљна равнина још није на видику.

- За сада нисмо ништа урадиле. Заправо јесмо, победиле смо велику Кину, тим састављен од 12 најбољих играчица те земље свих времена. Ово је снага тима, која год играчица да уђе на два или три минута донесе нешто екипи. Тако ми функционишемо, то смо ми. Ако то постоји, верујем у њих против сваког тима. Свака је посебна, не можете да верујете у којој мери. За мене је свака МВП и најбоља.

Соња Васић сматра да је последња четвртина против Кине право лице ове генерације срца великог као Америка, против које их чека немогућа мисија у полуфиналу.

- Напокон смо приказале ту нашу препознатљиву игру. Испуниле смо циљ да уђемо у борбе за медаљу, сада је све отворено. Мислим да ни сада нико није сматрао да смо фаворити, нико није веровао, одавно су нас сви отписали. Изашле смо на терен и причале за себе као права екипа. Имамо 40 минута да пробамо да урадимо немогуће. До сада смо само немогуће и успевале да урадимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)